Educació

Mataró

El tèxtil entra a l'escola

El Museu del Gènere de Punt de Can Marfà de Mataró ofereix a partir del gener cursos sobre la matèria adreçats als estudiants

Es pretén incidir en la part pràctica

Aquests cursos esfaran a les mateixes instal·lacions del Museu de Can Marfà

El gènere de punt, i per extensió el sector tèxtil, va ser un dels pals de paller de la indústria, i fins i tot de l'economia, de Mataró durant molts anys. Per tal de recordar, mantenir viu i també valorar aquest llegat històric, el Museu del Gènere de Punt de Can Marfà de Mataró ofereix una visió completa d'aquest sector a tothom que s'hi vulgui apropar. Ara, però, l'equipament museístic fa un pas més i vol donar a conèixer aquesta indústria a les noves generacions mitjançant un projecte pedagògic adreçat a les escoles. Aquesta iniciativa educativa s'iniciarà el mes de gener de l'any que ve i està estructurada en tres àrees específicament delimitades per les diferents franges d'edat dels alumnes: una per als infants del cicle inicial d'educació primària, una altra àrea per als alumnes que cursin el cicle mitjà d'educació primària i el primer cicle de secundària i, finalment, l'àrea pensada per als estudiants del segon cicle de secundària i batxillerat.

Aquests cursos es duran a terme a les mateixes instal·lacions de Can Marfà i tenen com a principal objectiu potenciar la part pràctica com a acompanyament amb la vessant més teòrica. Així, els més menuts descobriran com és el procés de fabricació d'un mitjó, els seus diferents tipus o els seus usos, entre d'altres, partint de la coneixença d'un mitjó titella que es voldrà donar a conèixer. La proposta consisteix en un seguit d'activitats dinàmiques que faran que l'alumnat descobreixi a través de l'experiència aspectes relacionats amb el cicle de vida del mitjó. El curs acaba amb el taller en els qual es treballa amb diferents tipus de mitjons i es reflexiona sobre l'ús i el reciclatge amb propostes de reutilització. El segon itinerari s'inicia observant la maqueta de la fàbrica de Can Marfà i descobrint l'origen i la història que aquesta amaga rere seu. A continuació es proposa un seguit d'activitats que faran que l'alumnat pugui descobrir aspectes relacionats amb el funcionament de la fàbrica de gènere de punt de principis del segle XX. El curs acaba a l'espai educatiu amb un taller que posarà a prova els alumnes en l'experiència del treball en cadena.

Finalment, l'àrea adreçada als estudiants del segon cicle de secundària i batxillerat vol donar a conèixer el procés de fabricació d'una peça de roba. L'activitat s'inicia visionant l'audiovisual i fent una visita a l'exposició permanent del museu per comprendre el procés de producció d'una peça de punt i fer èmfasi en la informació que ofereixen les etiquetes que hi ha a les peces de roba. Aquesta proposta desemboca en un taller en què s'aprofita per reflexionar sobre la legislació, el manteniment i la deslocalització de la producció tèxtil i el consum responsable, fent que els alumnes siguin un grup d'experts en aquest camp.

Aquest projecte educatiu, elaborat per l'empresa Àgora Maresme, va ser presentat ahir als professors interessats. Tal i com explicava Elisenda Lleonart, s'ha donat a conèixer aquesta iniciativa a diferents centres tant de la comarca del Maresme com també del Vallès Oriental o de la Selva. Per la seva banda, la directora del Museu de Mataró, Anna Capella, va qualificar aquesta aposta pedagògica d'“un projecte especialitzat i complert”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona