Educació

Ciegsa va incórrer en 1.130 milions de sobrecostos en la construcció de col·legis

El PSPV revela les dades provisionals de la Intervenció General sobre l'empresa pública i demana una comissió d'investigació

Es van destinar 92 milions d'euros a barracons definitius

La construcció de centres educatius per l'empresa pública Ciegsa en lloc de fer-ho a través de la Conselleria d'Educació ha suposat a les arques públiques un sobrecost de 1.130 milions d'euros, tal com ha informat el grup socialista en les Corts després de tindre accés a part del contingut de l'informe provisional que la Intervenció General ha realitzat sobre aquesta empresa pública.

En concret, tal com ha assenyalat el síndic socialista en les Corts, Manolo Mata, en un comunicat, “només les obres realitzades per Ciegsa han costat 2.040 milions dels quals els valencians hem hagut d'abonar 736 milions de sobrecostos, ja que tal com calcula la Intervenció, la liquidació del contracte de Ciegsa és un 36,07 per cent superior al que hauria suposat la contractació per l'administració pública”.

A més, com han indicat des del PSPV, a això cal sumar els 393 milions en concepte de despeses financeres en les quals va incórrer l'empresa com a conseqüència de la falta de dotació pressupostària que el Consell va destinar a la construcció de centres públics a través d'aquesta empresa.

Segons el grup socialista, aquesta situació va obligar Ciegsa a recórrer a finançament privat, “amb els consegüents interessos de pagament associats, i a acollir-se entre 2012 i 2014 a diferents mecanismes de finançament aprovats pel govern espanyol com el FLA; el Pla de Pagament a Proveïdors o línies directes de finançament de l'ICO”.

En concret, tal com apareix en l'informe, les previsions pressupostàries realitzades pel Consell del PP des de 2001 fins a 2013 a penes van suposar 67,50 milions d'euros. “Sembla que l'assumpte de reservar fons per a la construcció de col·legis el PP va decidir que era millor destinar-los als sobrecostos de les obres i a beneficiar uns quants amics”, ha assenyalat sobre aquesta qüestió el síndic socialista.

Escàndol

“Estem davant d'un escàndol de primera magnitud que implica un nou capítol de malversació de cabals públics, gestió deficient i malbaratament per part dels consells del PP i que requereix una immediata comissió d'investigació en la qual els responsables ens aclarisquen per què es va optar per la licitació de centres a través d'aquesta entitat tot i els importants sobrecostos que suposava i quan hui s'ha demostrat que la Conselleria pot encarregar-se directament de la licitació de les obres de manera molt més barata”, ha assenyalat el dirigent socialista.

De la mateixa manera, ha subratllat que “la Intervenció arriba a posar en dubte la legalitat del conveni tal com es desprén de l'informe provisional, que el qualifica d'improcedent ja que no es tracta d'acords bilaterals de lliure voluntat, sinó de verdaderes instruccions unilaterals de compliment obligat”.

“Ciegsa s'ha fos en total més de 2.826 milions d'euros de les arques valencianes en assumir la Generalitat fins i tot deute no comprovat i haver de fer front a despeses originades exclusivament com a conseqüència de la seua nefasta gestió, tal com apunten per exemple els 33 milions que es van haver d'abonar en compensació per l'ajornament de pagaments”, ha indicat el dirigent socialista, qui també ha posat de manifest “la total absència de control en l'empresa pública” en abusar-se dels contractes sense publicitat per a realitzar-se no a través de l'administració pública, sinó d'una mercantil.

Absència de control

“No hi ha exemple més evident de l'absència total de control que el fet que hi ha centres que encara estan fins i tot sense inscriure a nom de la Conselleria”, ha assenyalat el diputat del PSPV Manolo Mata. Així mateix, ha denunciat la despesa de 92 milions d'euros en barracons “que en cap moment tenien intenció de limitar-se en el temps o de construir-se amb caràcter provisional com a conseqüència del trasllat d'alumnes per obres en els col·legis, sinó que pretenien tindre caràcter definitiu”, i ha insistit que l'informe revela “la total i manifesta voluntat de la Conselleria de disminuir tots els controls possibles sobre la gestió de Ciegsa”.

De fet, altres dels aspectes revelats pels socialistes ha sigut la denúncia feta per la Intervenció sobre l'adquisició de subministraments per valor de 250 milions a través de Ciegsa “quan aquesta empresa no estava autoritzada per a això i quan la Conselleria, a més, té personal encarregat precisament d'aquesta funció, cosa que demostra el buit conscient de competències per part de la Conselleria per disminuir tot tipus de control sobre les contractacions i la desistiment de funcions en la direcció, inspecció, control i recepció d'obres”. “Mentre els xiquets i xiquetes valencians estudiaven en barracons o en aules massificades, el PP regalava els diners per a la construcció de col·legis a constructores privades sense que fins ara en coneguem el motiu”.

Incendi en Ciegsa

Per tot això, i després de tindre accés a part del contingut d'informe, Manolo Mata ha incidit que “si abans havia dubte, ara és encara més sospitós l'incendi que va afectar i va cremar gran part de la documentació de Ciegsa” i ha instat els exresponsables de la Conselleria d'Educació que “aclarisquen de manera immediata quin interés tenien a buidar les arques públiques a través de Ciegsa”.

“Gran part dels responsables d'aquesta Conselleria seguixen sent dirigents de la primera línia política del PP, per la qual cosa tant Font de Mora, com Ciscar, Català o González Pons hauran d'aclarir-nos a qui van permetre que es desviaren els més de mil milions de sobrecostos”, ha conclòs Mata, qui ha instat el president del PPCV i síndica popular a “depurar totes les responsabilitats polítiques dels seus dirigents si pretén que algú la seguisca creient quan parla que el PP intenta ser un nou partit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Col·lapse general a Rodalies que es pot allargar a demà dilluns

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot