Educació

Les associacions de veïns de Blanes volen que es creïn zones escolars

Exposen al Síndic que la zona única sense tenir en compte la proximitat genera un col·lapse circulatori

El consell escolar defensa la zona única

La Federació d'Associacions de Veïns de Blanes tornarà a demanar a l'Ajuntament que es creïn diverses zones escolars al municipi, en comptes d'una sola zona única com passa actualment. La federació (que aplega una quinzena d'associacions de veïns) justifica la necessitat de crear zones pel col·lapse de vehicles que provoquen als barris l'anada i vinguda de pares en cotxe per portar i recollir la mainada dels col·legis, i recorda que ja va traslladar la seva queixa al Síndic, i li va donar la raó. Malgrat tot, el consell escolar va aprovar continuar amb el sistema de zona única actual.

En la queixa que van traslladar al Síndic, les associacions de veïns exposaven que havien rebut “sol·licituds d'intervenció per part de diverses famílies del veïnat” per la impossibilitat de portar els seus fills a l'escola de referència del seu veïnat perquè la normativa de zona única no preveu cap puntuació per criteri de proximitat. “Així, ens trobem que veïns del Racó d'en Portes o s'Auguer no poden accedir a escolaritzar els seus fills a l'escola Joaquim Ruyra, la més propera, tot i ser pares d'ex-alumnes, ja que hi ha famílies de barris més llunyans que tenen més puntuació”, exposen a la queixa. Alguns dels criteris, hi afegeixen, no tenen cap sentit si no van relacionats amb la proximitat geogràfica, com és el cas de les famílies monoparentals o els que tenen al·lèrgies alimentàries.

L'escrit adreçat al Síndic exposava també que el veïnat del Racó d'en Portes, on hi ha l'escola Joaquim Ruyra, es veu afectat per un excés de vehicles que col·lapsen la circulació per les famílies que vénen de més lluny a portar i recollir els nens: “De la mateixa manera que els nostres veïns s'han de desplaçar a altres escoles en vehicle propi, causant els mateixos perjudicis.”

L'Ajuntament de Blanes disposa d'un mapa amb set zones escolars, que el Departament d'Ensenyament no va acceptar. L'argument per rebutjar la zonificació era que totes les zones haurien de tenir la mateixa oferta d'escolarització concertada (segons la interpretació de la LOE) i, com que a Blanes hi ha set escoles públiques i només dues de concertades, la divisió per zones només podria ser en dos grups. El Síndic, però, contradiu aquest argument, basant-se també en la LOE, i exposa que no és obligatori que hi hagi oferta d'escola concertada en totes les zones. El Síndic ja va traslladar fa temps a l'Ajuntament i al Departament “la necessitat d'analitzar i aplicar el millor model de zonificació escolar possible a Blanes per complir els objectius de garantia d'accessibilitat als centres en funció de la proximitat geogràfica”.

Més implicació

La que va ser responsable d'Ensenyament en l'anterior mandat i durant els primers mesos d'aquest, Susana Ramajo, va explicar que en el curs 2004/2005 encara hi havia diverses zones, i quan alguns alumnes van quedar sense entrar en una escola es va passar a zona única. Segons Ramajo, a finals del curs passat les escoles es van plantejar si preferien que es tornés a la zonificació o es continuava amb la zona única, i en la darrera reunió del consell escolar (que aplega associacions de pares i mares, escoles i Ajuntament) majoritàriament tothom va estar a favor de la zona única, a excepció d'una abstenció i dos vots en contra. Pel que fa a la diferència de criteris entre el Síndic i el Departament d'Ensenyament, Ramajo va dir que ho haurien d'aclarir entre ells, ja que tots dos es basen en una interpretació de la LOE. Per Ramajo, les escoles i els pares estan satisfets amb el model actual perquè trien el centre no en funció de la proximitat sinó del projecte educatiu, fet que afavoreix més implicació dels pares.

La secretària de la federació de veïns, Carme Giménez, va explicar que tornaran a demanar la zonificació, perquè no ho veuen com un tema estrictament escolar sinó com un problema de barri.

LA XIFRA

7
zones
escolars es van arribar a plantejar en l'anterior mandat del PSC, però en aquest curs finalment s'han descartat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona