Educació

L'escola concertada haurà d'informar dels abusos

Ensenyament revisarà els protocols tant a les privades com a les públiques

Les denúncies podrien afectar ja cinc docents dels Maristes Sants-les Corts

Un dels fets es va arxivar el 1997

Ensenyament revisarà tots els protocols per detectar i actuar contra els abusos sexuals i altres maltractaments en centres escolars tant públics com concertats, va anunciar ahir la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. “Malgrat que els protocols estan actualitzats i actius, mentre hi hagi un sol cas d'abús sexual o un altre maltractament és la nostra obligació revisar els procediments i introduir modificacions que ajudin a detectar-lo a temps”, va dir en la seva compareixença, ahir, al Parlament.

Ruiz va reconèixer que, amb el protocol d'abusos a menors a la mà, un centre educatiu privat avui està obligat a informar la fiscalia de tots i cadascun dels possibles casos que detecti, però no el Departament d'Ensenyament. Ahir la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, que aplega 400 centres educatius d'orientació cristiana, va assegurar a través d'un comunicat que els sembla bé que a partir d'ara les escoles concertades hagin d'informar de denúncies per presumptes abusos la conselleria d'Ensenyament.

Meritxell Ruiz va explicar ahir que el seu departament el mateix dia que va tenir coneixement del “lamentable” cas del col·legi dels Maristes va obrir un expedient informatiu per recollir tota la informació i conèixer quina ha estat l'actuació dels responsables del col·legi, i que l'enviarà a fiscalia perquè la tingui en compte.

La consellera va admetre que si la justícia condemna Joaquín Benítez, l'exprofessor de gimnàstica i pederasta confés, i determina que l'escola va tenir responsabilitats en el que ha passat, podria arribar a retirar-li el concert educatiu.

Les denúncies per abusos sexuals als Maristes Sants-les Corts que s'estan presentant o anunciant que es presentaran abastarien ja cinc treballadors del centre, segons fonts de la investigació. A més de l'exprofessor Joaquín Benítez, que va reconèixer públicament la setmana passada haver abusat de diversos alumnes, hi ha tres treballadors més investigats, així com un monitor de menjador que va ser detingut el desembre passat per la denúncia de cinc menors. Benítez va treballar al centre de secundària de les Corts fins al 2011, però les denúncies també afecten l'escola d'infantil i primària de Sants. Entre els denunciats també hi ha un professor que ja va ser objecte d'una investigació judicial que va ser arxivada el 1997, i dos professors més, segons les fonts consultades.

Una vegada les denúncies arribin al jutjat, no s'acumularan en una sola causa, ja que es repartiran a diferents jutjats perquè hi hagi un procediment obert per cadascun dels professors o educadors denunciats, va avançar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

LA XIFRA

5
treballadors
dels Maristes Sants-les Corts, quatre professors i un monitor de menjador, estan acusats d'abusos.

Suport a l'escola dels Maristes

Un centenar de persones, entre pares, mares, alumnes i amics, van donar suport ahir al col·legi Maristes Sants-les Corts. En un comunicat fet públic ahir, l'Associació de Pares i Mares va agrair el treball diari de tots els equips docents, auxiliars i monitors dels centres educatius dels Maristes i, especialment, els del col·legi afectat per les últimes notícies sobre pederàstia. L'AMPA es va solidaritzar amb les famílies afectades però va voler transmetre ahir un missatge de tranquil·litat i seguretat a tots els alumnes. La direcció de l'escola va informar ahir que els tutors han començat a parlar amb els seus alumnes. “El compromís de tota la comunitat educativa amb la protecció dels menors és absolut. Us convidem a mantenir la proximitat amb els tutors i amb l'escola” per parlar d'aquests casos, va dir ahir el director Raimon Novell, que va informar que l'escola continuarà amb tota normalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva