Educació

Més de 67.000 alumnes comencen avui les proves d'avaluació de quart d'ESO

Aquest dimarts es fan les proves de llengua catalana, castellana i matemàtiques

Demà dimecres serà el torn dels exàmens d'Aranès, llengua estrangera i de competència cientifico-tecnològica

Prop de 70.000 alumnes catalans s'examinen aquest dimarts i dimecres de les proves d'avaluació de quart d'ESO, que per primera vegada inclouen la competència cientifico-tecnològica i la llengua alemanya com a tercera opció en llengua estrangera. En les proves, s'avaluaran les competències de llengua catalana, llengua castellana, primera llengua estrangera i matemàtiques. La prova permet mesurar el grau d'assoliment de les competències bàsiques al final de l'etapa obligatòria.

Els 67.179 alumnes que se sotmeten a les proves d'avaluació aquest any pertanyen a un total de 1.060 centres educatius d'arreu de Catalunya, dels quals 544 son de titularitat pública i 516 són concertats i privats.

Aquest dimarts els alumnes s'examinaran de llengua catalana, castellana i matemàtiques. Demà dimecres serà el torn de les proves de competència cientifico-tecnològica, la llengua estrangera (66.785 alumnes faran la prova d'anglès, 329 la de francès i 65 la d'alemany) i l'aranès (66 alumnes de la Vall d'Aran).

En les proves de competència en llengua catalana, llengua castellana i aranès, hi ha dos textos per avaluar la comprensió lectora i una redacció per avaluar l'expressió escrita. Es valora, entre d'altres aspectes, si l'alumnat comprèn el que llegeix, si s'expressa amb claredat, el vocabulari que empra o l'adequació i coherència en la redacció.

Pel que fa a la llengua estrangera, la prova inclou dos textos de comprensió oral, dos de comprensió escrita i una redacció. En aquesta matèria es tenen en compte, per exemple, la interpretació de la informació, l'ús del vocabulari o la correcció lingüística.

A la prova de competència matemàtica, s'inclouen exercicis de qüestions de numeració i càlcul, de relacions i canvi, d'espai, forma i mesura, i d'estadística i atzar. L'objectiu és que l'alumnat pugui resoldre problemes semblants als que es pot trobar en la vida quotidiana. Es valoren, entre d'altres qüestions, els símbols i les formes d'expressió o el raonament matemàtic.

La prova cientifico-tecnològica incorpora exercicis de qüestions referides a fenòmens naturals i tecnològics, interpretació de dades i ús de la metodologia científica.

Per serveis territorials, 12.723 alumnes pertanyen al Consorci d'Educació de Barcelona, 7.407 al Baix Llobregat, 7.396 a les comarques de Barcelona, 4.725 de la Catalunya Central; 6.835 als de Girona; 3.550 als de Lleida; 8.251 als del Maresme i el Vallès Oriental; 5.700 als dels de Tarragona; 1.522 als les Terres de l'Ebre; i 9.070 als serveis territorials del Vallès Occidental.

Aquests exàmens se celebren per cinquè any consecutiu i estan dissenyats i aplicats pel Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, en col·laboració amb la Inspecció d'Educació. En aquesta edició s'han organitzat 60 comissions que duran a terme la gestió i la correcció de les proves. Un total de 2.458 professors faran d'aplicadors i, d'aquests, 1.202 faran també de correctors. Els centres podran conèixer els seus resultats a partir de l'11 d'abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia