Educació

Societat

El xef Quim Casellas col·labora amb la UEC de Palafrugell

Educació des dels fogons

El cuiner del Casamar, amb una estrella Michelin, fa de ‘cicerone' dels alumnes de la unitat d'escolarització compartida pel nucli de Llafranc

El servei vetlla per estudiants de secundària proclius al fracàs escolar o l'absentisme

El xef Quim Casellas, reconegut pels crítics de la Guia Michelin amb una estrella des de l'any 2012, s'ha implicat en la feina quotidiana que els educadors de la unitat d'escolarització compartida (UEC) de Palafrugell fan perquè alumnes de secundària amb dificultats aconsegueixin el graduat escolar. La col·laboració entre el cuiner i el servei va arrencar el curs passat, i enguany l'han ampliat. Al febrer, Casellas va impartir un taller de cuina als 14 adolescents, i ahir al matí va fer de cicerone del grup al llarg d'un recorregut pel nucli de Llafranc.

La UEC treballa des de fa més d'una dècada amb els estudiants que no se'n surten a les aules convencionals. Els seus responsables, Marc Alabau, Xavier Bonet i Jordi Carrion, explicaven ahir que s'hi barregen les dificultats per a l'aprenentatge amb la falta de motivació, que els aboca a l'absentisme, la manca de respecte a l'autoritat del professorat i, finalment, al fracàs escolar. Els educadors els imparteixen un currículum específic amb les mateixes matèries, però posant més èmfasi en les aplicacions pràctiques del coneixement que en la teoria. Jornades com la d'ahir no deixen de ser un incentiu perquè no defalleixin i continuïn formant-se.

El xef, per exemple, els va mostrar diversos establiments del nucli. Van visitar l'hotel Llafranc, l'escola de submarinisme Triton i van acabar l'itinerari a la cuina del Casamar de la família Casellas. Durant el recorregut, el cuiner els va explicar els secrets de la col·laboració entre les diferents empreses turístiques, que ja fa anys que han anat aparcant la vella competència per treballar en equip, un dels valors que els va recalcar en paral·lel al de l'esforç: “Les coses, si no costen d'aconseguir, no valen res”, els va dir. I va destacar, finalment, una altra virtut: la de compartir, amb l'exemple de Ferran Adrià i la seva aposta per divulgar les seves receptes i ingredients, sense secrets. “L'hostaleria és una feina amb futur i necessitem joves amb ganes que agafin el relleu”, els va encoratjar.

Un cop acabada la visita, algun estudiant comentava que no li faria res capbussar-se en una cuina gegantina. D'altres, però, insistien en la seva vocació de dedicar-se a la mecànica, però sense deixar escapar l'oportunitat d'instar el cuiner a visitar horts un altre dia i acabar la jornada amb un àpat al Casamar, com han negociat.

Casellas, a banda de la feina amb la UEC, organitza amb l'Ajuntament els dinars Entaulats, que serveixen per divulgar el món culinari i homenatjar les entitats locals, i també ha fet activitats amb les escoles locals, un camp en què creu que es pot fer molta més feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva