Educació

La UOC preveu la mutació de la meitat d'universitats

Un estudi alerta d'un “tsunami” en el món universitari en deu anys que durà a la desaparició o el canvi dels centres més rígids

L'educació superior serà més digital, flexible i personalitzada

La meitat de les universitats desapareixeran en els pròxims deu anys o bé es transformaran profundament. Aquest és el vaticini que va fer ahir Lluís Pastor, director de l'eLearn Center de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), en la presentació d'un projecte de recerca de la UOC, el Massachusetts Institute of Technology (MIT) i una cinquantena d'experts internacionals en educació superior. Pastor assegura que tots els experts avisen que s'acosta “un tsunami en el món de la universitat” després de “segles d'impermeabilitat”.

El motor del canvi és i serà la tecnologia. “Tots som digital learners [aprenents digitals] i ens formem utilitzant la tecnologia”, va constatar Xavier Mas, investigador de l'eLearn Center. Això vol dir que tothom, o gairebé, del nostre entorn té accés a la xarxa, a dispositius mòbils, al núvol i a eines que permeten “unes formes d'aprenentatge més ubiqües”. Mas alerta, però, del sorgiment d'una “segona bretxa digital”, un cop superada –si més no, parcialment– la de l'accés a la tecnologia. La diferència ara és la competència digital. “Hi ha persones que en la tecnologia no van més enllà d'un ús instrumental i hi ha moltes empreses i institucions que demanen la competència digital”, explica Mas.

Perquè el canvi de model es produeixi, la tecnologia ha de servir per proporcionar noves eines d'aprenentatge als estudiants i no limitar-se a replicar les tradicionals en versió digital. Francesc Santanach, responsable del laboratori d'experimentació en aprenentatge virtual de l'eLearn Center, posa com a exemple les aplicacions LMX (Learning Method Experience), un mètode d'aprenentatge que s'adapta al que es vol aprendre, i la formació al llarg de la vida, més personalitzada, més adaptada al ritme de cadascú i a la discontinuïtat en la vida acadèmica.

Més enllà de l'ús de la tecnologia, l'estudi de la UOC preveu un canvi de paradigma en el model de les universitats. Per començar, Lourdes Guàrdia, directora del màster d'educació i TIC dels estudis de psicologia i ciències de l'educació, sosté que la universitat perdrà l'“exclusivitat” en aspectes, fins ara intocables, com ara l'avaluació, que podrà ser compartida amb empreses o l'administració. “Les acreditacions les podran fer diferents operadors” i la universitat reconeixerà l'experiència professional, explica Guàrdia, que hi afegeix que les empreses contribuiran a dissenyar el currículum i a avaluar els estudiants.

Les universitats que no es renovin, vulguin abastar moltes titulacions en lloc d'especialitzar-se, no busquin aliances, ni utilitzin la tecnologia –diu la recerca– tenen els dies comptats.

LA FRASE

S'acosta un tsunami al món universitari després de segles d'impermeabilitat
Lluís Pastor
director de l'elearn center de la Universitat oberta de catalunya

Tallen l'autopista contra el 3+2

Prop de 300 estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) van tallar ahir l'autopista C-58 en la marxa a peu fins al Parlament per protestar contra el decret conegut com a 3+2, que autoritza els graus de tres anys i els màsters de dos. Els estudiants van accedir a l'autopista a l'altura de Badia del Vallès després d'esquivar els Mossos d'Esquadra, que s'havien desplegat a l'entrada de la universitat, on enllaça amb l'AP-7. La manifestació va causar onze quilòmetres de retenció en sentit Barcelona i onze més en sentit Terrassa, així com embussos a la B-30 i l'N-150, que va haver de ser tallada perquè els estudiants reprenguessin la marxa. Finalment, una cinquantena d'estudiants van arribar al Parlament, on la portaveu de la Coordinadora d'Assemblees de Facultats (CAF), Mercè Terès, va demanar que la cambra “paralitzi el 3+2 i obri un debat amb la comunitat universitària”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona