Educació

Les escoles avançades s'alien per estendre la innovació

Un grup de 26 centres amb el suport de diverses institucions en formaran 200 més en el seu model educatiu renovador

El pla preveu fer arribar l'“onada” de canvi a tot Catalunya

Cada cop hi ha més consciència que l'escola necessita canviar per adaptar-se a les necessitats actuals, i més centres que ja estan duent a terme aquest canvi amb molt bons resultats. Ara una part d'aquestes escoles (de moment, 26) s'han posat d'acord per compartir coneixements i experiències i per estendre la pràctica educativa innovadora a tot el país. Ho faran de forma sistematitzada, a través del pla Escola Nova 21, que disposa de la col·laboració del Centre Unesco de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l'Obra Social La Caixa, i té el suport del Departament d'Ensenyament, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (Fapac), la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i la fundació d'empresaris FemCAT. Tots plegats posaran en marxa un pla pilot de tres anys en què les 26 escoles amb pràctiques educatives avançades, amb l'ajut de la Fundació Jesuïtes Educació, la Xarxa d'Instituts Innovadors de l'ICE-UAB i la Coordinadora d'Escoles 0-12, col·laboraran amb 200 escoles més per ajudar-les a convertir-se en un centre innovador.

“La nostra societat pot tenir un sistema educatiu avançat”, va assegurar Eduard Vallory, director del programa i president del Centre Unesco de Catalunya, que va convidar les escoles i instituts catalans a sumar-se a l'“onada de canvi” com la que patrocinen la Unesco i l'OCDE. Aquests dos organismes defineixen les escoles avançades com les que formen en competències per a la vida del segle XXI, en mesuren els assoliments, basen l'aprenentatge en el coneixement de com les persones aprenen, interactuen amb l'entorn i s'actualitzen.

Dins d'aquests paràmetres, però, caben molts models diferents. “El projecte Escola Nova 21 és un marc, no un model. Hi ha escoles de diferents contextos”, va explicar Boris Mir, director adjunt del programa, que va remarcar que actualment tenen “certeses sobre la manera d'aprendre i ensenyar” i que treballaran a partir d'aquí. Mir va posar com a exemple la necessitat de posar el nen en el centre de l'aprenentatge i la importància de les emocions.

Per posar en marxa el pla, s'ha fet una convocatòria de 200 centres als quals s'oferiran eines com ara un espai virtual d'intercanvi de coneixements perquè actualitzin les pràctiques educatives. D'aquests 200, trenta rebran un acompanyament i formació més exhaustius. “Volem fer possible el canvi i que aquest tingui impacte en el sistema”, va resumir Mir.

El Departament d'Ensenyament serà un “agent acompanyant i facilitador”, segons va dir el secretari de Polítiques Educatives, Antoni Llobet.

LA FRASE

L'escola avançada forma en competències i per tenir una vida plena al segle XXI
Boris Mir
director adjunt d'escola nova 21

Ni classe, ni curs, ni assignatures

L'escola dels Encants és un dels exemples més clars de centre innovador. Allà no hi ha classes ni assignatures i els alumnes no s'agrupen per cursos, sinó per grups d'edats diferents on s'ajunten nens de P3, P4 i P5, d'una banda, primer i segon, i tercer i quart. A partir del curs vinent ja tindran alumnes de cinquè i a partir del següent de sisè. “En lloc de classes tenim ambients d'aprenentatge”, explica la directora, Agnès Barba. Es tracta d'“ambients” temàtics com ara l'espai del cosmos, el de la biologia, el del pas del temps i els de creació per on els alumnes circulen al seu ritme empesos pels seus interessos, ajudats pels seus mateixos companys i guiats pels mestres, que els ajuden a potenciar els seus punts forts sense deixar de banda la resta de coneixements. “Els estudiants tenen un pla de treball i s'organitzen el temps a partir del que volen aprendre i del que han d'aprendre. L'objectiu és gaudir d'aprendre”, diu Barba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona