Educació

Menys demanda de P3 i més d'escola pública

Les sol·licituds d'ESO augmenten i les d'educació infantil superen l'oferta en algunes zones

CCOO demana al Departament d'Ensenyament que millori la planificació

Les dades de sol·licituds de preinscripció escolar facilitades ahir pel govern confirmen les previsions també del govern basades en l'evolució demogràfica: cau la demanda global a P3 (un 5,4% respecte del curs actual) i augmenta la de l'ESO (un 3,8%). Les xifres mostren també dues tendències molt clares: l'augment de la demanda de l'escola pública i l'escassedat de places de P3 en alguns barris i localitats.

La gerent del Consorci d'Educació de Barcelona, Mercè Massa, va explicar que s'ha detectat “una tendència creixent” de la demanda de places públiques a Barcelona i una reducció sostinguda de la diferència entre les sol·licituds a centres concertats respecte dels públics, que ha passat, en quatre cursos, de 1.000 a favor dels primers a 112. Massa ho atribueix al fet que moltes famílies van escolaritzar els fills en centres públics durant la crisi i moltes d'altres valoren els projectes educatius innovadors d'aquests centres.

El consorci admet també que hi ha un equilibri “molt ajustat” entre l'oferta i la demanda de places de P3 en algunes zones, com ara el districte de l'Eixample, Gràcia i Sant Andreu, per la qual cosa hi ha molts pares que encara no saben a quina escola aniran els seus fills.

El fenomen es repeteix en algunes poblacions de l'àrea metropolitana de Barcelona, com és el cas de Cornellà, Sant Joan Despí i Sant Boi de Llobregat, segons assegura Marc Sangüesa, responsable del Baix Llobregat de la federació d'educació de CCOO. Sangüesa explica que els pares es decanten per l'escola pública allà on hi ha projectes engrescadors i que, molt sovint, la demanda supera, de molt, l'oferta. L'administració acaba fent bolets (encabint grups addicionals a les escoles), barracons o massificant les aules, denuncia Sangüesa, que demana al govern més planificació.

LA XIFRA

5,4
per cent
ha caigut el nombre de preinscripcions a P3 per al curs 2016/2017. A l'ESO ha augmentat un 3,8%.

Barris joves amb pocs centres

Sant Andreu de Palomar és una de les excepcions en la davallada d'alumnes que s'incorporen a l'escola a P3. Els darrers anys hi han anat a viure moltes parelles joves i moltes es troben ara que no tenen plaça a l'escola que havien triat o ni tan sols saben a quin centre aniran els nens. Segons Agustí Carné, vicepresident de l'Associació de Veïns Sant Andreu Sud, al barri hi ha un dèficit de 32 places de nens que s'hauran de col·locar ampliant ràtios en alguns centres o fent bolets (línies de P3 addicionals) com ja ha passat els darrers anys. “A la zona hi ha molta família jove i gent de barris limítrofs que volen escolaritzar els nens a Sant Andreu perquè les seves escoles estan estigmatitzades i, com que els últims anys es va ampliar l'àrea de proximitat de tres centres a sis, molta gent no pot portar el fill al barri”, lamenta Carné, que remarca que a l'escola concertada han sobrat cinc places. “A secundària –hi afegeix– el problema es multiplica per cent.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia