Societat

Catalunya supera la mitjana espanyola en persones en situació d’exclusió social

Un 19,3% dels catalans, un 22% en el cas dels menors, viuen en la pobresa a casa nostra

1,2 milions viuen en un habitatge inadequat o insegur

El 2008, un informe de l’Institut d’Estudis Catalans revelava que Catalunya (la societat catalana) estava “perplexa” per la pèrdua de lideratge a l’Estat espanyol i pels grans canvis del tomb de segle que van demostrar que el país no estava prou capacitat ni en innovació ni en empenta per col·locar-se al capdavant de l’Estat, com havia fet per tradició durant segles.

Doncs bé, avui Catalunya ha de tornar a quedar perplexa: un 19,3% de la gent que hi viu (1 de cada 5) està en situació d’exclusió social, una realitat que, si parlem d’infància, s’ha de situar en el 22%. I el que és més preocupant: parlem d’una pobresa que es cronifica.

Les diferències pel que fa a la riquesa nord-sud històriques encara existeixen però estan passant a un segon nivell. Càritas, que ahir va presentar l’impactant informe Foessa sobre l’exclusió social a Catalunya, assegura que ara la pobresa recorre la línia de la costa de la Mediterrània, que avui a Catalunya el nivell de pobresa i d’exclusió social és superior a la mitjana de l’Estat espanyol i que és la cinquena autonomia amb gent que s’està quedant al marge del sistema. Una de les causes de tot això, que no l’única, per descomptat, és l’increïble augment dels preus de l’habitatge, sobretot del lloguer, i de la falta de polítiques públiques d’habitatge i la falta de pisos socials. En aquest despropòsit, Càritas assegura que 944.000 persones que viuen a Catalunya viuen en una situació de pobresa severa i que 300.000 famílies viuen amb la inseguretat de no saber si els faran fora de casa de manera imminent.

L’informe Foessa (Foment d’Estudis Socials i Sociologia Aplicada), que per primera vegada ha fet un estudi exhaustiu de Catalunya, manté que un 10% dels catalans han deixat de comprar medicines o de seguir tractaments per motius econòmics i que en un 4% de les llars no es pot menjar de tot.

Míriam Feu, de Càritas, també va posar sobre la taula una dada: “Un 10% dels ingressos de la Seguretat Social l’aporten els migrants, tanmateix la meitat de la població pensa que reben més del que aporten.” Feu va recordar que l’habitatge és un dret i no una inversió.

LES FRASES

No podem caure en la globalització de la indiferència, tal com diu el papa Francesc
Joan Josep Omella
cardenal. arquebisbe de Barcelona
Una de cada tres llars necessita cures per a avis o infants o dependents i no poden pagar-les
Francesc Roig
president de càritas catalunya

Fatigats de compassió

El cardenal Omella i el president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, van denunciar ahir en la presentació de l’informe Foessa sobre l’exclusió social a Catalunya la “fatiga de la compassió” de la gent. Donada per superada la crisi, la població s’ha cansat d’ajudar o ajuda menys que abans perquè es pensa que tothom se n’ha sortit. Res més lluny de la realitat per a centenars de milers de persones que malviuen al nostre país. Omella i Roig van denunciar les retallades en educació, sanitat i llei de la dependència que no s’han recuperat i han fet molt de mal, i que la renda garantida és tan difícil demanar-la que arriba a molt pocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona
llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

barcelona
salut

Salut incorpora la prova de detecció del virus del papil·loma humà al Barcelonès Nord i Maresme i al Vallès Oriental

BARCELONA
infraestructures

L’estació del Nord de Barcelona es remodela i queda tota a planta baixa

barcelona
Serveis

Reforcen la cobertura 5G al litoral de Barcelona coincidint amb la Copa Amèrica

BARCELONA

Un marcador diferencia entre celiaquia i sensibilitat al gluten

Terrassa
SOCIETAT

L’ACA estudiarà com reduir el risc d’inundació del Monestir de Montserrat

Monistrol de Montserrat
ECONOMIA

Màxim recàrrec turístic a partir d’octubre: 4 euros per persona i nit

BARCELONA

Un estudi vincula mala salut i deteriorament emocional durant la pandèmia

GIRONA