Societat

Nova estratègia per frenar la mosca negra al final de l’Ebre

Després d’una temporada de gran incidència, la Generalitat impulsa un projecte que remou els sediments

Després que aquesta hagi estat una de les pitjors temporades en l’afectació de la mosca negra a les Terres de l’Ebre, la Generalitat impulsarà a partir de l’any vinent una nova estratègia d’actuació per frenar aquesta plaga que es basarà en les investigacions de l’IRTA sobre la relació entre l’estat ecològic i la qualitat de l’aigua del tram final de l’Ebre amb la incidència d’aquests insectes.

Aquestes actuacions, en fase de prova pilot, es podrien implementar en paral·lel als tractaments amb larvicida. La idea que persegueix és equilibrar l’estat actual del riu amb avingudes que arrosseguin els sediments dipositats a la llera per reduir la població de macròfits on proliferen les larves. A més, segons l’investigador de l’IRTA Carles Ibáñez, aquesta mesura també contribuiria a mantenir el Delta.

A banda de les avingudes puntuals, els experts creuen que també caldria extreure els fangs que es troben al fons del pantà de Riba-roja perquè fossin arrossegats pel corrent fluvial. La força de les avingudes puntuals de primavera i tardor, que ajuden a netejar la llera de macròfits, i l’enterboliment de l’aigua permetrien contrarestar els efectes que, durant les últimes dècades, ha tingut la instal·lació de depuradores al llarg del riu: la important presència de fòsfor i la major transparència de l’aigua han ajudat a fer créixer les plantes aquàtiques que utilitza la mosca negra per reproduir-se.

El Copate, l’organisme encarregat de la resposta tècnica contra la plaga, veu de bon ull la implicació de l’IRTA, però encara no s’ha concretat com es materialitzaran les actuacions, que, d’altra banda, requeririen la implicació i el vistiplau de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i l’administració de l’Estat. De fet, enguany les avingudes s’han reduït i, en el context de sequera actual, el cabal del tram final de l’Ebre es manté sota mínims.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva