Societat

Comerç

De llard o de mantega?

La pastisseria Brunells, a tocar del Museu Picasso, reobre després de dos anys amb nous propietaris

Amb el segell de Canal, el local tindrà croissants a la francesa i a la catalana

Bona notícia per al malmès teixit comercial del centre de Barcelona, cada cop més víctima de la globalització, cada cop més orientat al turisme i als passavolants, cada cop menys representatiu d’una identitat local i una manera de fer pròpia de la ciutat. L’emblemàtica, i també històrica, pastisseria Brunells del carrer Princesa, a tocar del Museu Picasso, que va tancar portes el 2018 després d’una trajectòria de 166 anys, tornarà a obrir a l’abril amb una proposta renovada.

Els impulsors del projecte són una aliança de tres firmes; la pastisseria Canal –que entre altres mèrits té l’haver aconseguit en dues ocasions el guardó al millor croissant de l’Estat espanyol–, la casa de cafès Magnífico, amb seu al carrer Argenteria, i l’agència de construcció de marques LCK. La conjunció d’una pastisseria de fama reputada i uns especialistes de primer ordre en el cafè farà, de forma indefectible, que la renovada Brunells tingui una doble barra, una dedicada a la venda dels dolços i una altra reservada per a la consumició in situ.

Durant l’última etapa de la Brunells, el local va estar en mans d’una cooperativa dels treballadors i des que va tancar, el 2018, la família propietària del local buscava algun emprenedor que volgués reactivar l’activitat pastissera. “Vam tenir moltes ofertes de franquícies internacionals, però no era la nostra intenció”, explica Narcís Brunells. Per la moratòria que hi ha a Ciutat Vella amb el veto a la concessió de noves llicències per a l’obertura de nous locals de pública concurrència, l’opció de la Brunells era llaminera per a moltes firmes del sector amb potencial econòmic, però la família va seguir esperant fins que va tenir l’oferta de Canal i Magnífico.

La idea dels nous promotors és potenciar “la identitat de Barcelona, que són les petites marques que al llarg dels anys han anat construint la ciutat”. Així ho explica Joan Guasch, de la firma LCK, que actuant en forma de portaveu de la renovada Brunells reivindica la necessitat de plantar cara a la dinàmica del degoteig constant de tancament de comerços tradicionals. “Al carrer Girona, per exemple, ara troben a faltar la granja Vendrell, que va tancar fa poc amb la decepció de molts veïns i clients”, explica.

La reobertura de la pastisseria Brunells permetrà als que havien estat fidels clients d’aquest establiment de retrobar-se amb el croissant que feien en aquest local i que havia adquirit una fama literària. El rescat del croissant Brunells vol dir fer aquest dolç amb llard, que és el que li donava el gust característic. Ara bé, els nous propietaris, Canal, han excel·lit fent croissants de mantega i, per tant, a la nova Brunells s’hi trobaran croissants de tot tipus. El dilema gastronòmic està servit.

L’origen de Brunells es remunta al forn que es va inaugura el 1852, amb l’obertura del carrer Princesa, al número 22 d’aquesta via que uneix la Via Laietana amb la Ciutadella. L’establiment va evolucionar cap a una casa de dolços amb el nom de Mas i, anys després, quan se’n va fer càrrec la família Brunells, es va batejar amb el nom de Sant Jordi, ja que actuava com una delegació del forn del mateix nom, fundat el 1798 al carrer Llibreteria on avui encara s’hi despatxa pa. El nom definitiu es va posar un cop acabada la guerra perquè l’avi Brunells es va negar a castellanitzar el rètol, tal com li exigia el règim, i en comptes de San Jorge va posar-li el nom de la família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona