Educació

El 40% de les escoles bressol, en risc de tancar

A la baixada de matrícules s’afegeixen les inversions en seguretat

El sector espera els diners del pla de rescat

Un 10% de les escoles bressol privades no han reobert aquest setembre i un 30% podrien tancar pel baix nombre de matrícules. Així ho adverteix el sindicat CCOO, mentre que l’Associació Catalana de Llars d’Infants, que agrupa 118 centres, alerta que més del 70% dels centres necessiten una injecció de liquiditat en un màxim de tres mesos per subsistir.

Les escoles bressol van reobrir al juny amb grups reduïts de cinc infants per aula, i han recuperat progressivament la ràtio, que és la mateixa que abans de la pandèmia, amb dues educadores per aula. Però la matrícula no s’ha refet. “A les escoles situades en barris amb més atur l’ocupació mitjana és del 40%. A les zones amb més feina s’arriba al 70% o 80%”, explica Conxita Pericó, presidenta de l’Associació Catalana de Llars d’Infants. Pericó destaca que els centres disposen de totes les mesures de seguretat decretades per la Generalitat “i fins i tot més”, però creu que la por fa que moltes famílies prefereixin quedar-se amb els petits a casa. Hi influeixen també la situació econòmica i els canvis laborals dels progenitors, com els ERTO i el teletreball. I segons afirma la coordinadora d’escoles bressol de CCOO, Mireia Domínguez, hi ajuda “la incertesa que crea el govern”. “Moltes escoles han tancat perquè no han pogut cobrar les subvencions, que són mínimes i arriben tard”, hi afegeix Domínguez.

Pericó explica que les llars d’infants han quedat “molt tocades” econòmicament tot i l’ajut en alguns casos de les famílies que seguien pagant quotes. Confia ara en el pla de rescat aprovat pel govern, que podria començar a pagar al novembre 300 euros per infant matriculat el curs passat. “Amb aquests diners les llars d’infants intentaran aguantar el curs”, diu.

LA XIFRA

1.637
escoles bressol
hi ha a Catalunya, de les quals 678 són de titularitat privada i 959 públiques.

Inversió de 8.000 euros en mesures de seguretat

Rosa M. Bravo

A la baixada d’ingressos per la reducció de matrícules, les escoles bressol hi han d’afegir el cost d’implantar mesures de seguretat. A tall d’exemple, Pericó explica que hi ha escoles amb 70 infants que han gastat entre 6.000 i 8.000 euros. “S’ha hagut d’adaptar l’aire condicionat, s’han fet separacions a les sales, s’han comprat catifes desinfectants, s’ha contractat formació per al personal i serveis mèdics per fer consultes.” Pericó defensa que les escoles bressol compleixen estrictament els protocols i explica que en les 118 escoles associades a l’entitat que presideix només s’han registrat dos contagis: un d’un nen i un altre d’un familiar.

Domínguez lamenta que les educadores hagin de dur mascareta quirúrgica –els nens n’estan exempts– i no pas transparent. “A aquestes edats és molt important que els infants vegin l’expressió”, recorda. Tot i que els nous protocols necessiten més temps, com el canvi de bolquer, Domínguez denuncia que no s’hagi incrementat personal en les públiques i que s’estiguin retallant jornades en personal en algunes escoles bressol municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES