Societat

HISTÒRIA

La guerra amb ulls de nen

Una exposició a Banyoles mostra il·lustracions fetes per escolars durant el conflicte bèl·lic espanyol

S’utilitzaven per donar a conèixer al món la causa republicana

Durant la guerra espanyola del 1936 al 1939, molts escolars del bàndol republicà van ser traslladats a unes colònies a mesura que avançaven les tropes franquistes, a fi de tenir-los allunyats del conflicte i alhora permetre que poguessin seguir els seus estudis amb certa normalitat. D’aquestes estades col·lectives n’hi va haver sobretot al País Valencià. A Catalunya se’n va establir una a Portbou. En consumar-se la derrota republicana, molts d’aquests infants van marxar cap a l’exili.

Tot aquest procés forçosament traumàtic –el trasllat, les colònies, la reculada i el pas cap a un país desconegut– va ser plasmat per aquestes criatures en uns dibuixos que el govern republicà distribuiria a diferents països com a reclam de la seva causa. Se’n pot veure una selecció a Llapis, paper i bombes. 1936-1939, una exposició que fins a finals de juny es podrà visitar al Museu Arqueològic de Banyoles . Aquest centre i l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, la Universitat d’Alacant i el Museu d’aquesta mateixa universitat l’han produïda amb material provinent de diverses universitats nord-americanes i la Biblioteca Nacional espanyola . La mirada ingènua dels autors, d’entre 9 i 15 anys –matisada pel to propagandístic que necessitava la República–, hi reflecteix des de bombardejos sobre hospitals fins a batalles, passant per soldats i escenes quotidianes en un jardí, una classe i els dormitoris, o uns paletes treballant en un edifici. També hi ha alguna caricatura del general Franco. En l’apartat dedicat a l’exili, resulten molt emotives les escenes de famílies, maletes en mà, acomiadant-se de les nenes i els nens en estacions o a punt d’agafar un autobús. En clau local, en una vitrina s’han reunit documents vinculats a la guerra a la comarca, per exemple, la llista de refugiats –bona part dels quals, mainada– acollits als municipis de Vilademuls o Cornellà del Terri. En aquest darrer veiem que n’hi van arribar sobretot de Catalunya mateix, però també molts de Santander, Biscaia i Saragossa. Completen el muntatge alguns cartells i fotografies del fons del Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca.

En el marc del projecte de recuperació de la memòria històrica que està desplegant l’ Ajuntament , l’exposició es vol adreçar especialment als estudiants dels centres d’ensenyament de Banyoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La crònica

Les probabilitats que t’atropelli una bicicleta

Societat

Afavorir la inclusió de joves LGTBIQ+

El Prat de Llobregat
SOCIETAT

Canet vol preservar el so de les campanes declarant-les bé cultural d’interès local

CANET DE MAR

El barri Devesa-Güell bateja una plaça amb el nom de Natàlia Molero

girona

El Col·legi de Metges distingeix Miquel Carreras, Josep Lloveras i el Bernat Jaume

GIRONA

Tensió i cops de porra a la seu de Ciutat Vella durant la protesta pel desallotjament de La Tancada

Barcelona
Sant Joan les Fonts

Adhesió a l’entitat que promou lla municipalització de l’aigua

Sant Joan les Fonts
societat

Protesta davant la Monumental de Barcelona contra la festa pel Dia Internacional de la Tauromàquia

Barcelona
societat

La subvenció per pagar el 75% de l’enllumenat nadalenc del comerç barceloní costarà 1,4 milions d’euros

Barcelona