Societat

Myc, un camí pioner

Laura Soucek ha desenvolupat un fàrmac que inhibeix una proteïna bàsica per al proliferament descontrolat de cèl·lules cancerígenes

Està ja en fase d’assaig clínic amb humans

En ratolins, els tumors desapareixen completament

La biòloga va crear el 2014 Peptomyc per aconseguir que els seus avenços arribin als pacients

Amb 35 anys, Soucek va veure, meravellada, que havia aconseguit eliminar tumors en ratolins

Fa anys que la biòloga i investigadora Laura Soucek neda a contracorrent. Durant la carrera va quedar fascinada amb una proteïna, anomenada Myc, que en la gran majoria de càncers té un paper fonamental en la proliferació descontrolada de cèl·lules dolentes. Encara que tothom li deia que atacar per aquí la malaltia era impossible, va seguir el seu instint i no va parar fins que va desenvolupar un inhibidor d’aquesta proteïna i va descobrir, meravellada, que desactivant Myc no només aconseguia reduir els tumors existents, sinó que desapareixien completament. “Encara recordo quan vaig provar el tractament amb ratolins i em vaig adonar que no només no els feia mal sinó que, en una setmana, les cèl·lules cancerígenes ja no hi eren; va ser increïble”, recorda. Tenia només 35 anys i havia revolucionat el món mèdic i científic obrint una nova línia d’investigació que aspira a canviar-ho tot. El 2014 va muntar la seva start-up, Peptomyc, per aconseguir que els resultats de les seves investigacions arribin als pacients i avançar en el seu gran objectiu: “Posar fi al càncer.” Al maig, la start-up va començar la primera fase dels assajos clínics amb humans.

El trajecte no ha estat fàcil, sinó “una muntanya russa d’il·lusions i frustracions”. Aquesta italiana que fa anys que viu, treballa i investiga a Barcelona admet que s’ha trobat molta gent que li deia que la proteïna Myc era “intocable”, tot i que, en el seu cas, els que li ho qüestionaven l’han “ajudat a avançar” perquè sempre els ha volgut “demostrar que estaven equivocats”. Lamenta, però, que hi ha moltes inèrcies i dogmes que costen molt de tombar i que moltes bones idees queden pel camí. “A la carrera tothom em deia que si intentava inhibir aquesta proteïna, els efectes secundaris serien enormes, però ningú ho havia provat mai, així que jo no deixava de preguntar-me com ho podien assegurar amb tanta rotunditat si no hi havia cap evidència científica”, recorda. Soucek va crear el primer inhibidor de Myc centrant-se en el company de viatge, Max: va crear un fals Max, que va anomenar Omomyc, per inhibir l’oncoproteïna i impedir que les cèl·lules cancerígenes la fessin servir per créixer sense control.

Va provar Omomyc en cèl·lules i va funcionar. Li van dir llavors que amb animals fallaria i/o el dany seria irreparable. Se’n va anar a experimentar als Estats Units i allà va ser on va comprovar que no només bloquejava els tumors, sinó que feia que s’esfumessin i, a més, sense danyar les cèl·lules sanes. El 2008, després de més de deu anys de feina, va publicar els seus resultats a la revista científica Nature.

El ressò de la publicació va ser gran i a escala internacional, però, de nou, les investigacions de Soucek van aixecar suspicàcies. Ara l’advertien que no seria capaç de convertir Omomyc en un medicament, i de nou ho va aconseguir, aquest cop gràcies a l’aliança amb la científica Marie-Eve Beaulieu. El 2014, les dues investigadores van patentar l’ús de la miniproteïna Omomyc, després de comprovar que quan s’administra espontàniament al bell mig de la cèl·lula, al nucli, compleix perfectament la seva funció d’inhibir Myc. El medicament es pot prendre per via intranasal o intravenosa i ja l’està provant un pacient amb càncer, que forma part de la primera fase de l’estudi clínic amb humans.

A la recerca d’inversors

Peptomyc, fundada per Soucek i Beaulieu, ha aconseguit captar, fins ara, 17 milions d’euros, però en necessita 25 més per completar el pla clínic. “Els laboratoris fem miracles amb els diners, però per desenvolupar nous fàrmacs se’n necessiten molts, falten ajudes públiques, sobretot per als estadis inicials”, reflexiona Soucek, que va ser la primera investigadora principal –dona– de l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron, on encara treballa. La companyia ha aconseguit captar l’interès de grups com Alta Life Sciences, Healthequity i Aurora Science, però, de nou, topa amb obstacles afegits pel fet d’obrir camí, ja que “les miniproteïnes no són encara gaire habituals com a medicament i costa trobar inversors que acceptin el risc que suposa ser pioners en aquest camp”.

Els reptes de futur de la start-up amb seu a Barcelona, doncs, són trobar socis “innovadors i valents”, i també una companyia farmacèutica que tingui la capacitat econòmica i logística per llançar al mercat el medicament quan hagi superat els diversos estadis de l’assaig clínic, a partir de l’any 2027. Soucek està satisfeta, però, perquè abans que això passi ja hi haurà, durant les fases d’estudi clínic, “centenars o potser milers de pacients que es podran beneficiar dels resultats” dels seus avenços científics.

17
milions
d’euros ha aconseguit captar fins ara Peptomyc, tot i que en necessita 25 més per completar el pla clínic.
6
anys
han de passar, si tot va bé, perquè el medicament desenvolupat per la ‘start-up’ arribi al mercat, després de superar els assajos amb humans que s’acaben d’iniciar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia