Societat

Censos nocturns de senglars a Girona

Es fan a la zona del pla de les Gavarres i Rocacorba i serveixen per disposar d’una radiografia clara que permeti minimitzar els danys que origina aquesta espècie

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat en marxa la realització d’una sèrie de censos nocturns de senglar en algunes àrees privades de caça de la zona del massís de les Gavarres i les muntanyes de Rocacorba, amb la participació del Cos d’Agents Rurals, sindicats agraris, Federació de Caça, titulars cinegètics i pagesos. Els censos es van realitzar per primera vegada l’any passat i permeten disposar d’una radiografia real d’aquesta zona d’elevada incidència de danys agrícoles causats pels senglars. En total hi participaran unes 80 persones; es van iniciar a principis de juny i es repetiran amb una periodicitat quinzenal fins a mitjans d’aquest mes de juliol.

Aquests censos s’emmarquen en el Pla de xoc que el Departament té en marxa per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2024. Amb un pressupost de més de 10 milions d’euros, vol reduir les poblacions de senglar i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya, per assolir un nombre de senglars estable i compatible amb la conservació d’altres espècies dels nostres ecosistemes i amb les activitats humanes.

Censos per obtenir dades objectives

L’objectiu d’aquests censos és doble: d’una banda, obtenir dades objectives sobre la presència de senglars i la seva incidència en els conreus de les zones analitzades i, d’una altra, trobar solucions conjuntes per pal·liar els conflictes en aquests espais. D’aquesta manera es poden establir els indicadors i llindars en nombre de senglars en cada un dels punts que determinaran la necessitat de fer-hi actuacions cinegètiques, la qual cosa fa possible tenir criteris objectius i permet una diagnosi compartida per tal d’abordar la realitat cinegètica de manera més encertada i amb l’acord dels sectors implicats.

Es realitzaran set itineraris de censos nocturns de senglar que transcorreran per àrees privades de caça ubicades als municipis de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, la Bisbal d’Empordà, Calonge, Santa Cristina d’Aro, Llagostera, Canet d’Adri, Sant Gregori, Sant Martí de Llémena i Sant Aniol de Finestres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia