Societat

EQUADOR

Almenys nou morts en una nova massacre carcerària a Quito

La matança ha tingut lloc a la presó El Inca, on el passat 7 de novembre ja n’hi va haver una altra

Almenys nou morts ha deixat aquest divendres una nova massacre carcerària a l’Equador, ocorreguda a la presó El Inca, de Quito, segons ha informat la Fiscalia General de l’Estat, que ha obert d’ofici una investigació prèvia per aclarir els fets.

Aquesta matança té lloc després que la policia i els agents penitenciaris hagi intervingut la presó per traslladar un capitost de la banda criminal ‘Los Lobos’ fins a la presó de màxima seguretat de la Roca, situada a Guayaquil, capital de la costanera província de Guayas.

El trasllat d’aquest reu, identificat com a ‘Bermúdez’, ha estat anunciat hores abans pel president de l’Equador, Guillermo Lasso, que l’ha assenyalat com el responsable de l’anterior matança, que va tenir lloc el 7 de novembre passat a la mateixa presó El Inca, on van ser assassinats cinc presos.

La fiscalia ha indicat que s’estan desenvolupant les diligències per a l’aixecament dels cadàvers, mentre que al lloc continua l’operatiu desplegat per les forces de seguretat de l’Estat, segons han assenyalat fonts del SNAI, el servei penitenciari nacional, encarregat del control i la custòdia de les presons d’Equador.

A les imatges difoses pel SNAI de l’operatiu per al trasllat de ‘Bermúdez’, els agents han reduit desenes de presos que han deixat lligats de mans i tirats al pati de la presó per evitar que oposessin resistència violenta.

A més de ‘Bermúdez’, de manera simultània també ha estat traslladat des de la presó de Santo Domingo dels Tsáchilas a La Roca Freddy Anchundia, líder de la banda ‘R7’, que juntament amb ‘Los Lobos’ i altres similars es disputen el control intern de les presons equatorianes.

Després del trasllat d’Anchundia, de moment, no s’han reportat incidents a la presó de Santo Domingo, que aquest any ha sigut escenari de dues matances, en les quals van ser assassinats 44 i 12 presos, respectivament.

Són aquestes bandes les que estan darrere de les recurrents massacres carceràries que registra l’Equador des del 2020 i que fins ara han deixat més de 450 assassinats, dels quals més de cent només des del començament del 2022.

Segons el govern, també són aquestes bandes les autores d’accions del crim organitzat als carrers, principalment de ciutats com Guayaquil.

Fins i tot Lasso ha afirmat que Anchundia va tenir a veure amb els atemptats ocorreguts a inicis de mes a Santo Domingo de los Tsáchilas, un dels llocs del territori equatorià on es van registrar atacs premeditats contra les forces de seguretat de l’Estat que van costar la vida a cinc policies.

L’executiu considera que aquestes accions són una resposta del crim organitzat a les altes xifres de confiscacions de droga i a les iniciatives empreses perquè l’Estat recuperi de manera efectiva el control de les presons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia