Societat
La Mirona no calla
Fa un mes que la sala de concerts de Salt té un punt lila, un espai d’acompanyament en cas de violències masclistes
Es fa formació al personal perquè sàpiga com actuar
El 2018 es va començar a implementar el protocol No callem! en els espais d’oci nocturn privat com ara sales de concerts, festivals i discoteques, per prevenir l’assetjament i les agressions sexuals. És el protocol que aplica La Mirona, que a l’estiu va fer un pas més arran de l’onada de casos de punxades a noies: a l’entrada registraven a fons tots els clients per evitar que s’introduís cap substància que pogués servir per agredir sexualment. “No és d’ara, sempre hem treballat la prevenció amb cursos al personal, tant a seguretat com als cambrers, perquè sàpiguen com actuar i què cal fer”, explica el director de La Mirona, Quim Marcé, que incideix en la importància d’aquesta tasca formativa de l’assetjament i de detecció de comportaments sexistes o actituds masclistes.
La setmana de Reis, van instaurar un punt lila, destinat a sensibilitzar contra les agressions i atendre’n els possibles casos, situat al costat del guarda-roba. És una atenció que sempre realitza una noia. El cartell, lluminós i visible des de bona part de la sala, just a l’entrada, atorga un plus de seguretat però, a més, hi afegeix Marcè, és una manera de fer palès el compromís de La Mirona amb la seguretat. Perquè fins ara, tot i no tenir “un cartell que ho indiqués”, assenyala el director de la sala de concerts saltenca, la víctima podia adreçar-se a la barra o al personal de la sala i immediatament s’activava el protocol, consistent a fer-li l’acompanyament: “Transmetent-li que està en un entorn segur, pendent de les seves necessitats i del que ens demani”, explica Marcé.
El director de La Mirona recalca que, a diferència d’una discoteca –arran del cas mediàtic de Dani Alves–, són una sala de concerts i no tenen reservats o privats. Hi afegeix que la discoteca Sutton de Barcelona va aplicar el mateix protocol No callem!, al qual estan adherits els espais d’oci nocturn privat. “Les sales estem molt criminalitzades però són espais segurs”, indica.
Formació LGTBIQ+
La sala La Mirona ha acollit celebracions LGTBIQ+, com la que el col·lectiu gironí va festejar-hi a principis d’octubre de l’any passat amb el personal vetllant que no hi hagués cap incidència. En aquest sentit, Quim Marcé explica que es farà una formació específica en aquest àmbit per saber també com tractar i actuar davant possibles atacs homòfobs.
Entre altres mesures que han aplicat, hi ha la de situar seguretat a la zona de lavabos. Per altra banda, els vigilants fan seguiment de la sortida dels clients, en especial si veuen que les noies no es troben bé. “Seguretat pregunta a la noia i si respon de manera coherent, marxen, però si ella no contesta, es demana la identificació al noi i se li recorda que hi ha càmeres de videovigilància que graven”, assenyala Marcé. El director de La Mirona destaca la bona relació amb la Policia Municipal de Salt i amb els Mossos, amb els quals mantenen converses setmanals i trobades presencials periòdiques, en especial els dilluns, per fer balanç del cap de setmana. Quim Marcé posa en relleu l’actuació ràpida dels cossos policials sempre que se’ls ha requerit.