Mediterrani
Crisi climàtica
Grècia, entre foc i pluja
Les pluges torrencials que assoten el centre del país hel·lènic causen un mort i un desaparegut
Les inundacions arriben després dels incendis devastadors d’aquest estiu, els pitjors registrats a la Unió Europea
Aquest estiu a Grècia s’han cremat més de 150.000 hectàrees, fet que ha provocat 25 morts
Després dels focs que van devorar el país aquest estiu, Grècia és des d’ahir assotada per la tempesta Daniel, d’un poder de destrucció poques vegades vist, segons els meteoròlegs. Les intenses pluges, que han descarregat entre 600 i 800 litres per metre quadrat en menys de 24 hores, han deixat en el seu primer dia almenys un mort i un desaparegut al centre del país, a més d’inundar carrers i habitatges. Els aiguats catastròfic arriben just l’endemà d’haver-se aconseguit contenir l’incendi de la regió d’Evros, el més gran registrat a la Unió Europea. Aquest estiu a Grècia s’han cremat més de 150.000 hectàrees, fet que ha provocat 25 morts. D’aquests, 18 eren persones migrants que havien travessat la frontera. Els cossos es troben a l’hospital general d’Alexandrúpoli, mentre un grup voluntari de la policia s’encarrega de la identificació. En el cas dels estrangers, la identificació pot trigar més temps, perquè es necessiten les mostres d’ADN dels familiars des dels països d’origen. Els cossos dels migrants, els ubiquen en un contenidor a fora de l’hospital: “Com que sabem que estaran temps a venir-los a buscar els posem en aquests contenidors; els ciutadans nacionals grecs, en càmeres frigorífiques a dins”, detalla Pavlos Pavlidis, forense de l’hospital. Si en sis mesos o un any no s’ha pogut fer la identificació, es porten al cementiri d’Alexandrúpoli, on els enterren amb un número.
“Molts dels meus amics, de la meva edat, de 21 anys, a tot arreu on veien algú, refugiats, enviaven missatges i els altres amb cotxes hi anaven i els retenien fins que arribava la policia”, explica l’Afrodit, veïna d’Alexandrúpoli. Diversos grups de ciutadans grecs s’han organitzat des de l’inici de l’incendi per recórrer els boscos i buscar possibles culpables. Les institucions també fomenten el discurs: aquesta temporada s’han detingut més de 160 persones per crims relacionats amb el foc. Les xarxes socials van plenes de vídeos de les patrulles, així com de notícies falses. Fonts de la Xarxa de Registre de la Violència Racista, un moviment grec sorgit de la unió de 55 organitzacions no governamentals, denuncien que aquest no és un cas únic: “És important recordar que la Xarxa havia registrat anteriorment incidents a la regió d’Evros provocats contra sol·licitants d’asil per part de grups civils armats amb rifles de caça.”
Fonts del moviment hi afegeixen que aquesta situació també es reprodueix a la resta del país: “A la Xarxa li preocupa que aquest incident no sigui aïllat, sinó que formi part d’un clima més ampli caracteritzat per la persecució i les actituds racistes contra refugiats i migrants al país, que s’ha intensificat els últims dies.” Un exemple va ser l’assassinat del pakistanès Shehzad Luqman, mort en un barri d’Atenes el 17 de gener d’aquest any.