Ciència
Expliquen com l’exposició a radiació solar en nounats pot provocar un tipus de melanoma
Investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han descobert un mecanisme biològic que explica com l’exposició a radiació ultraviolada (UV) en nounats pot provocar un tipus de melanoma en el futur. L’estudi revela que si l’exposició dels nounats a una radiació solar amb una intensitat suficient per tenir una reacció cutània es produeix simultàniament a l’activació del gen BRAFv600E -una mutació que es troba en general a les pigues o taques- pot desencadenar una proliferació descontrolada de cèl·lules canceroses. La investigació, publicada a la revista científica Oncogene i recollida per l’ACN, també ha identificat UPP1, una molècula implicada en aquest procés, com una prometedora diana terapèutica per evitar la progressió del melanoma.
El doctor Ángel Recio, cap de grup de Recerca Biomèdica en Melanoma del VHIR i director de l’estudi, explica que el fet que l’exposició de nounats a una radiació UV amb una intensitat suficient per tenir una reacció cutània, com eritema (enrogiment de la pell) o aparició de butllofes, provoca un augment significatiu de les probabilitats de tenir un melanoma en el futur, era un fet conegut, però es desconeixia com succeïa.
Ara, l’estudi revela que si aquesta exposició es produeix simultàniament a l’activació del BRAFv600E “es desencadena una reprogramació en l’expressió genètica que permet la proliferació descontrolada de cèl·lules canceroses”, assenyala.
Per explicar i aïllar els canvis genètics i moleculars exactes de la reprogramació gènica causada per la radiació UV que permeten superar els mecanismes supressors de l’oncogen BRAFv600E, l’equip investigador ha buscat un model que sense ser exposat als raigs UV directament obtingués resultats similars. Així és com s’ha pogut identificar que la pèrdua de la cinasa LKB1 és el factor
A partir d’aquests descobriments, s’ha fet una anàlisi comparativa de l’expressió gènica abans i després de l’activació dels mecanismes identificats. L’estudi va trobar la molècula UPP1 com una potencial diana terapèutica. Bloquejar aquesta molècula podria dificultar la viabilitat de les cèl·lules tumorals i frenar la progressió del melanoma. Tot i que caldran estudis addicionals per confirmar la seva eficàcia en humans, aquest avenç obre una nova via en la lluita contra el melanoma.
El doctor Recio apunta que “independentment de l’evolució de la recerca sobre UPP1, entendre els processos moleculars que faciliten l’aparició del melanoma és un pas fonamental per desenvolupar estratègies mèdiques i de salut pública que ajudin a reduir la incidència d’aquesta malaltia”.clau d’aquest procés.