Societat

Sarrià de Ter vol retirar els símbols franquistes que queden al municipi

Trenta-tres anys després de la mort del dictador Francisco Franco i quan falten pocs mesos per commemorar el setantè aniversari de la fi de la Guerra Civil, l'Ajuntament de Sarrià de Ter ha instat el govern a retirar els símbols franquistes que encara es poden veure a la població.

Es tracta de quatre àguiles imperials i el símbol del jou i les fletxes que hi ha al Pont de l'Aigua i també plaques que identifiquen els pisos de protecció oficial que tenen l'emblema falangista.

El grup del PSC, a l'oposició, ha presentat una moció per reclamar la retirada de la simbologia que ha estat aprovada per unanimitat aconseguint el suport dels dos grups de l'equip de govern, ERC i CiU.

Retirar els símbols del franquisme de la via pública i ubicar-los "on han de ser", als museus. La voluntat de tot l'Ajuntament de Sarrià de Ter és fer un inventari amb els símbols que queden a la població i anar-los retirant per acabar exposats al Museu d'Història de Girona.

"Vergonyós per molts veïns", amb aquesta afirmació ha resumit el primer tinent d'alcalde, Lluís Aymerich, el sentiment de molts habitants de Sarrià de Ter. Sobretot s'ha referit als que tenen el record "més viu" tant de la Guerra com de l'època de la dictadura. Per això, afirma que "no hi ha dubte" que tots els grups del consistori van de la mà en aquesta reivindicació.

Un pont amb àguila
Les àguiles imperials del Pont de l'Aigua són potser les que més sensibilitats desperten entre els veïns. Aquest pont que uneix la població de Sarrià de Ter amb la ciutat de Girona va ser inaugurat el 4 de febrer del 1940, fent-lo coincidir amb el primer aniversari de l'entrada de l'exèrcit franquista. Van ser soldats presoners republicans el que van ser obligats a reconstruir el pont després que ells mateixos el dinamitessin per frenar l'avanç de les tropes franquistes.

"És com el Valle de los Caídos de Sarrià de Ter", ha afirmat Aymerich. Per això, tot el consistori ha decidit posar fil a l'agulla per, aprofitant la llei de la memòria històrica, retirar aquests símbols de la població.

El 2006, per ordre del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, ja van retirar les plaques franquistes amb el jou i les fletxes dels monòlits dels extrems del Pont de l'Aigua, però per la "dificultat tècnica" i l'increment de la despesa, no van treure les àguiles imperials. Encara llueixen al bell mig del pont com a "record desagradable" de la dictadura, ha afirmat Casero.

Aymerich ha destacat que el "joc de dates" fa que considerin que seria un "bon moment" per retirar aquests símbols coincidint amb la commemoració del 70è aniversari de la fi de la Guerra Civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Educació

Concentració a l’institut Duc de Montblanc de Rubí contra la “imatge falsa” donada del centre

Rubí
societat

El jutjat reconeix a una lesbiana la maternitat d’un fill que va tenir la seva exparella amb reproducció assistida

Lleida
MEDI AMBIENT

el 85% dels incendis als boscos són fruit de l’activitat humana

barcelona

Vilassar de Mar organitza el Neverita Urban Fest, un concurs de música urbana

vilassar de mar
SOCIETAT

119 colles i 15.000 penyistes a l’Aplec del Cargol de Lleida

lleida

Neix la Nit de la Comunicació de la Selva

caldes de malavella
SOCIETAT

Badalona demana ajuts directes a la Generalitat per l’esfondrament

BAdalona
judicial

El TEDH avala prohibir els símbols religiosos com el vel a l’escola

barcelona

Comencen la reparació al pont de la carretera C-17 sobre el riu Freser

ripoll