Ciència

Ciència

Chaser, la gosseta més llesta del món

Una border collie aprèn el nom de 1.022 objectes

L'equip d'investigadors ha treballat en l'ensinistrament durant més de tres anys

Chaser, una border collie nascuda a Carolina del Sud (EUA) el març del 2004, s'ha guanyat la consideració de gosseta més intel·ligent del món. Després de tres anys d'entrenament, Chaser ha aprés el nom de 1.022 objectes i es capaç de deduir el tipus d'objecte que li demana el seu entrenador quan aquest explica alguna de les seves característiques.

L'estudi sobre la gosseta Chaser va començar poc després que la revista Science publiqués un estudi de científics alemanys on es demostrava que havien ensinistrat un gos de la raça border collie, de nom Rico, perquè identifiqués pel seu nom 200 objectes diferents.

Pocs dies després, els professors John Pilley i Alliston Reid, del Wofford College, a Spartanburg (Estats Units), van comprar una gosseta de la mateixa raça, Chaser, per comprovar si els resultats de l'experiment alemany eren correctes i si es podien superar.

Durant tres anys, Pilley (ara jubilat), Reid i els seus col·laboradors van treballar diàriament en l'entrenament de Chaser. Els resultats d'aquest estudi es publicaran en el pròxim número de la revista especialitzada Behavioural Processes. La col·lecció d'objectes que havia de reconèixer la gosseta inclou, entre d'altres coses, 800 peces de roba per a animals, 116 pilotes i 26 plats voladors (frisbees) de diferents mides, colors i materials. Cada un dels objectes era etiquetat amb un nom diferent, sense relació amb la seva naturalesa (elefant, lleó, tennis, Santa Claus...). Chaser aprenia cada dia el nom d'un o dos objectes nous i participava en un joc diari per demostrar les habilitats adquirides.

L'ensinistrador li deia a la gosseta, per exemple, “lleó”, i Chaser havia d'anar a l'habitació del costat i triar –entre 1.022 objectes– la pilota que li havien ensenyat que s'anomenava lleó. Així, amb 20 objectes diferents cada dia.

En les 838 proves realitzades, Chaser mai no va obtenir menys de 18 encerts sobre 20.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS