Societat

Populars o selectes

S'organitzen nits de Sant Joan per a tots els gustos i butxaques, des de revetlles populars fins a sopars en hotels de luxe

Com cada any, l'Ajuntament posa en marxa un dispositiu per atendre possibles desordres públics

Coques, cava, petards i fogueres són alguns dels elements que té qualsevol nit de Sant Joan. Ara bé, n'hi ha que mengen més coca i tiren pocs petards, altres a qui els agrada més saltar la foguera i, fins i tot, n'hi ha que només pensen on aniran a veure com surt el sol. De festes n'hi ha per tots els gustos i totes les butxaques. A Barcelona passar la nit de Sant Joan en una revetlla popular com la que organitza l'associació de veïns de Sant Antoni surt gratis –el sopar és de carmanyola i cadascú decideix què vol menjar–. En canvi, alguna proposta més selecta com sopar al restaurant Arola de l'hotel Ars pot costar 60 euros per cap i 35 més si es vol fer el maridatge de vins proposat per aquest menú. El preu inclou, fins i tot, els petards.

El més barat

L'associació de veïns de Sant Antoni aniran a buscar la Flama del Canigó a la plaça Sant Jaume. Preveuen que a les nou la flama arribi a la cruïlla de Borrell amb Tamarit, allà se sumarà a l'espectacle de la colla de diables i encendrà la foguera. Cap a les deu de la nit es començarà el sopar de carmanyola i, després de la gresca i els petards, hi haurà ball. Des de l'entitat veïnal recorden que ells costegen tota la festa, “l'únic que paga l'Ajuntament és la tarima i l'equip de so que farà servir l'orquestra”. Asseguren que la revetlla del barri de Sant Antoni és apta per a tots els públics: gent gran, famílies amb nens, joves... No saben si hi haurà molta gent, perquè coincideix amb un cap de setmana llarg. D'altra banda, l'associació diu que fa dos anys, quan encara feien la revetlla al pati del mercat que ara està en obres, aglutinaven més veïns. Un dels motius és que dins el mercat la festa “era més tranquil·la. Tot i que els petards són típics d'aquesta nit, dins el mercat no en deixàvem tirar”, expliquen.

Sofisticades

Una opció ben diferent és anar a celebrar el Sant Joan lluny de les multituds. Al restaurant Arola de l'hotel Ars ofereixen un menú especial per aquesta nit màgica. Els primers plats són a compartir i hi ha “des de les famoses braves que fa el xef, fins a un núvol de parmesà i pinyons”, tot seguit se servirà el plat principal per acabar amb les postres que, com a les revelles populars, serà coca de Sant Joan. Des de l'hotel expliquen que els comensals podran continuar la festa a la platja –és al costat del restaurant– o quedar-se a la zona lounge escoltant el Dj que hi haurà punxant.

Més bombers

Els qui no estaran de festa sinó que hauran de treballar, seran els bombers. Durant la nit de Sant Joan, el cos mobilitza 120 efectius per atendre les incidències que es puguin produir durant la revetlla. Però aquest cos també es reforça amb més operadors treballant al centre d'atenció telefònica 080 i incorporant més personal al Centre de Gestió d'Emergències.

Per la seva part, el dispositiu de la Guàrdia Urbana té com a objectius mantenir la mobilitat del trànsit, activant avui l'operació sortida, i vetllar perquè no se celebrin festes no autoritzades. Des de principi de setmana, aquest cos policial ja ha incrementat els controls d'alcoholèmia, en punts com les vies d'accés a la ciutat i a l'entorn les platges. En aquest sentit, la Unitat d'Accidents de la Guàrdia Urbana també fa controls drogotest per tal d'evitar la conducció sota l'efecte de substàncies estupefaents. A més, la Unitat d'Accidents reforçarà el servei d'atestats, per poder atendre un increment de les necessitats.

El cos de la Guàrdia Urbana es coordinarà amb el dels Mossos d'Esquadra per mantenir l'odre públic i la seguretat ciutadana. Totes les unitats, segons la disponibilitat, intensificaran la vigilància a la zona d'influència de les revetlles en prevenció d'incidents que puguin afectar la seguretat.

El Servei d'Emergències Mèdiques mantindrà una presència permanent a la zona del litoral per preveure possibles incidències durant el servei de desallotjament de les platges que començarà a les sis de la matinada. Si bé durant tota la revetlla hi haurà tres equips que aniran buidant les papereres, a partir de les sis, s'incorporarà el gros de recursos humans i materials més importants amb un total de 227 operaris i 58 vehicles per netejar la sorra.

La Flama del Canigó arriba a Barcelona

Com és tradició, la Flama del Canigó arriba avui a Barcelona per encendre les desenes de fogueres que hi ha repartides per tota la ciutat. Està previst, que passades les sis de la tarda, la flama surti de davant del Parlament en una cercavila que recorrerà el passeig dels Til·lers, continuarà per davant de l'Hivernacle fins a enllaçar amb els carrers Princesa i de Jaume I. La cercavila l'encapçalarà l'espectacle El General Bum Bum i els contes de Canya i Cordill de la companyia Teatre Tot Terreny. Aquest espectacle adapta en una rondalla teatralitzada el poema El Canigó de Jacint Verdaguer. Tancaran aquest espectacle els diferents representants de grups de foc de la ciutat que portaran en relleus la Flama del Canigó fins a la plaça Sant Jaume.

L'organització de l'acte preveu que la Flama del Canigó arribi davant la Generalitat i l'Ajuntament cap a dos quarts de vuit del vespre. Un cop a la plaça Sant Jaume, l'Àliga i els gegants de la ciutat rebran de manera solemne la flama al so de la Cobla Sant Jordi–Ciutat de Barcelona. Repetint un ritual que es viurà en altres punts del país, s'encendrà el gresol situat a la plaça i es llegirà el Missatge de la Flama del Canigó, enguany a càrrec de l'escriptor Pep Coll. Finalment, els grups de foc dels diferents barris de la ciutat, prendran la flama per encendre les seves fogueres i emportar-se-la a les seves revetlles. Cada barri de Barcelona tindrà una espurna de la flama durant aquesta nit de Sant Joan.

Moure's per la ciutat sense agafar cap vehicle a motor

La nit de Sant Joan és una de les poques nits en què moure's per Barcelona amb transport públic és força senzill. El metro, les línies de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i el tramvia no tanquen.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) oferirà servei de metro durant tota la nit. És a dir, els trens circularan sense interrupció des de les 5 de la matinada d'avui fins a les 2 de la matinada del divendres dia 24. Així doncs, els combois circularan de manera continuada durant 45 hores. També totes les línies del Trambaix i del Trambesòs funcionaran de manera ininterrompuda durant la revetlla de Sant Joan. La freqüència de pas dels tramvies entre les deu de la nit i les cinc de la matinada al Trambaix serà de 15 minuts al tram comú i de 30 minuts a les línies T2 i T3. Al Trambesòs, la freqüència de pas de les tres línies –T4, T5 i T6– durant aquesta franja horària serà de 20 minuts. A partir de les cinc de la matinada de demà, les freqüències seran les mateixes que les que hi ha en un dia festiu. Per la seva part, FGC també donarà servei durant tota la nit de la revetlla. Els trens circularan sense interrupció per la zona urbana de Barcelona, i també fins a Terrassa (S1), Sabadell (S2) i Molí Nou (L8).

En canvi, l'Ajuntament ha informat que a partir d'avui al migdia, amb motiu de la preparació i celebració de la revetlla de Sant Joan, trenta-cinc estacions de Bicing deixaran d'estar operatives de manera preventiva. Aquestes estacions tornaran a donar servei a partir de les set del matí de demà.

D'altra banda, a l'aeroport també se'ls gira feina per aquestes dates. Preveuen operar més de 3.600 vols des d'avui i fins diumenge, la qual cosa representa un increment del 12% de passatge comparant les dades amb les registrades durant els mateixos dies de la setmana passada. Les companyies aèries ofereixen gairebé 612.000 seients més. Aena, l'ens gestor de l'aeroport de Barcelona–el Prat, preveu que el dia de més trànsit aeri sigui demà. Estan programades 951 operacions d'arribada, que representen quasi 157.000 seients. Entre les destinacions de l'Estat més demanats hi ha Madrid, amb un total d'1.372.354 places, seguit de Mallorca amb 776.570 i Eivissa amb 453.831. Pel que fa a l'àmbit internacional, els destins més sol·licitats han estat Amsterdam i París amb 513.221 i 395.227 seients, respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Cedeixen dos solars per construir 48 pisos de lloguer social a Domeny

GIRONA
educació

Tortosa farà llars d’infants als barris del Temple i Ferreries

TORTOSA
sequera

Les pluges revifen els cabals i aporten els primers 7 hm³ als pantans

barcelona
territori

Olost es planteja marxar del Lluçanès quan no fa ni un any que es va crear

olost

S’anul·la la Fira de l’1 de Maig per pluja

olot
CAMPRODON

Obren la convocatòria per accedir a 11 habitatges de lloguer social

CAMPRODON
Urbanisme

Adjudicades les obres per renaturalitzar espais i millorar l’enllumenat a la Pineda

Vila-seca
unió europea

Brussel·les investiga Meta per no combatre la desinformació

barcelona

Ane Movilla és la nova presidenta de Turisme Rural Girona

girona