La Conca usarà un formulari comú a tots els municipis i limitarà a quatre els empadronaments per habitatge

S'exceptuaran els casos de consanguinitat però es vol evitar els pisos rellogats

Quan un nouvingut arribi a la comarca serà rebut per un tècnic d'immigració que «li donarà a conèixer tots els serveis que té al seu abast i que l'orientarà perquè conegui les normes bàsiques del país». Així s'explicava el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, David Rovira, que veu la necessitat d'establir criteris bàsics d'actuació a escala comarcal respecte als empadronaments de població nouvinguda. Per això, a partir d'ara, i per «evitar pisos rellogats almenys sense el consentiment del propietari», no podran viure més de quatre persones en un immoble tret que tinguin relacions de consanguinitat directa i a més amb el permís del propietari firmat per l'Ajuntament. Aquesta mesura ja s'aplicava a Montblanc, però ara «cal buscar mecanismes i posar un seguit de requeriments» per disminuir la taxa d'empadronaments a tota la comarca, i per això, a més, els ajuntaments unificaran criteris en el sentit que hi haurà un model de formulari únic i comú a tota la comarca.

Aquestes propostes es van extreure d'una reunió entre Rovira, que també és alcalde de l'Espluga de Francolí; Josep Andreu, alcalde de Montblanc, i Ramon Borràs, alcalde de Santa Coloma de Queralt, els tres municipis amb més nombre d'habitants de la comarca, però que es farà extensible a tots els municipis en el pròxim consell d'alcaldes. Entre els diferents mecanismes per posar fre a la situació també es considera delimitar el temps per completar el tràmit administratiu d'empadronament, perquè «el que no pot ser és que a un municipi es tardin dos dies i a un altre, un mes», continuava Rovira.

Els alcaldes volen utilitzar totes les eines legals per posar solució al que consideren que és un problema, però amb tot han descartat demanar la cèdula d'habitabilitat de cada immoble perquè entenen que al nucli antic hi pugui haver molts habitatges que per molt restaurats que estiguin no la tinguin, ja que és un document que no s'ha demanat sempre, explicava Andreu. Amb tot, Rovira advertia: «Entenem que qui lloga ho fa en condicions, però si tenim alguna sospita ho investigarem», concloïa.

Per la seva banda, Borràs expressava que a Santa Coloma de Queralt «ja es feia més bé que a altres municipis» però que cal «un protocol d'actuació que segueixi la legalitat» per controlar els empadronaments. En aquest sentit, també deia que en la reunió «l'única disparitat de criteris» a seguir va ser el nombre de persones que poden estar empadronades al mateix habitatge. Tanmateix, a Santa Coloma no es troben en la mateixa problemàtica que com per exemple Montblanc i l'Espluga, assegurava Borràs.


ELS PERSONATGES

josep andreu
alcalde de montblanc
«Fent una inspecció, ens hem trobat una casa del centre històric que té un cadenat a cada porta»
david rovira
alcalde de l'espluga
«El que volem és evitar pisos rellogats, almenys sense el consentiment del propietari»
ramon borràs
alcalde de santa coloma
«A la comarca ens cal un protocol d'actuació per als empadronaments que segueixi la legalitat»


BANYOLES

Nova reunió de la comunitat educativa per l’escola Camins

banyoles
enoturisme i gastronomia

Carme Ruscalleda, premi ‘Premi Bite honory award’ per la difusió de la cultura culinària

Barcelona

Som Sostre demana un nou model per atendre els sense llar

girona
urbanisme

La Rambla encara la fase de reforma més complexa pel que fa a mobilitat

Barcelona
turisme

30.000 persones a les jornades de portes obertes del Port de Barcelona

Barcelona
estats units

Augmenten a 15 els morts per tempestes i tornados als EUA

barcelona
societat

El TS estima un recurs de l’Ajuntament de Barcelona contra l’anul·lació de la taxa d’escombraries del 2020

Barcelona
tribunals

El judici per la violació d’Igualada se celebrarà del 17 al 21 de juny

Igualada
sequera

Els embassaments de Ter-Llobregat doblen reserves i superen el 30%

barcelona