Societat

Educació

Un altre poble sense escola

El Departament d'Ensenyament tanca La Roqueta de Sant Miquel de Campmajor perquè no té prou alumnes

L'Ajuntament lamenta la decisió perquè considera que perjudicarà molt el municipi

Per més que s'ho veien a venir, la notícia del tancament de l'escola de Sant Miquel de Campmajor, La Roqueta, anunciat de manera oficial dijous pel Departament d'Ensenyament, ha caigut com una bomba a l'Ajuntament. La seva impressió és que aquesta pèrdua és un punt d'inflexió i marcarà de manera negativa el futur del municipi perquè a l'entorn d'aquell modest centre d'ensenyament s'hi vertebrava una part de la vida social.

A Sant Miquel (216 veïns empadronats) ja feia força anys que patien per l'amenaça del tancament perquè el nombre de matriculats anava baixant. El curs passat, amb tan sols sis alumnes, La Roqueta es va salvar d'un pèl perquè el departament va donar-li un marge de confiança pensant que potser aquest any la xifra d'inscrits augmentaria. Finalment, no s'han complert les expectatives i fins i tot el nombre de famílies interessades a dur-hi la mainada ha baixat. El Departament d'Ensenyament ha considerat que, en aquestes circumstàncies, La Roqueta “no és sostenible”.

De criatures no en sobren, a Sant Miquel, un municipi dispers que està, com molts altres pobles de pagès, en plena transició entre la davallada patida pel món rural tradicional i les noves fórmules de guanyar-se la vida. Tot i això, hi ha més de vint nens i nenes en edat escolar, afirmava aquesta setmana l'alcalde, Josep Fort. El factor demogràfic, per tant, tot i haver-hi influït, no sembla el primer causant de la desaparició de l'escola. Aleshores, què ha passat? L'Ajuntament assenyala la comoditat que suposa per a força famílies portar les criatures a Porqueres (l'escola El Frigolet no queda tan lluny) o a Banyoles perquè allà hi treballen els pares o perquè hi viuen els avis. Un altre argument seria que el tracte personalitzat que l'educador pot donar en una escola tan petita, generalment elogiat pels pedagogs, no és vist per algunes famílies com un avantatge sinó més aviat com un fre a la integració social dels seus fills i prefereixen que es relacionin amb més companys.

A partir del dia 12, els alumnes que havien estat inscrits a La Roqueta aniran a El Frigolet de Porqueres, l'escola més pròxima a Sant Miquel. No se sap encara què passarà amb l'edifici de l'escola, de propietat municipal, una planta baixa modesta però ben situada, just al costat de l'ajuntament. L'alcalde deixa anar la idea –“n'hem de parlar”– de mantenir-ho com un espai per a la mainada. “Per exemple, podria ser una ludoteca”, proposa Fort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona