Societat

FESTES

Una Mercè renovada arriba a més barris de Barcelona

La programació incorpora nous espais, com el parc de la Trinitat, el recinte de Fabra i Coats o La Caldera Les Corts, per obrir la festa major a tota la ciutat

Ahir va arrencar la festa grossa de Barcelona, una Mercè que vol ser la primera d'una nova etapa, més participativa. Per aconseguir-ho, la programació ocupa i recupera nous espais de la ciutat. Així el parc de la Trinitat i el recinte de Fabra i Coats –ambdós al districte de Sant Andreu– seran escenari de la festa major. També l'espai de dansa i moviment La Caldera Les Corts obre les portes a la Mercè. Tot i que tradicionalment el gruix dels actes han tingut com a escenari els carrers i places del centre, en aquesta edició la festa s'escampa per tota la ciutat. I també s'obre a projectes emergents de l'art urbà i de carrer.

De fet, el programa bascula entre els actes tradicionals –el correfoc, el seguici de demà o la doble jornada castellera a Sant Jaume– i les noves expressions de cultura urbana. El hip hop, el circ de nova fornada, els espectacles de carrer i els grafits seran més protagonistes que mai. Algunes d'aquestes manifestacions tindran com a escenari el parc de la Ciutadella o el castell de Montjuïc sota l'epígraf del Festival Mercè Arts de Carrer (MAC). El cartell inclou 101 artistes, 92 companyies i molta presència francesa, ja que París és la ciutat convidada.

Músiques del món, pop, rock, clàssica, de ball... L'oferta musical durant la Mercè és àmplia i diversa (88 concerts de grups de 15 països) i pren com a escenaris espais del centre de la ciutat –com l'avinguda de la Catedral o la plaça de la Mercè–, però també el parc del Fòrum o el recinte de Fabra i Coats. Les músiques més modernes formen el Festival Barcelona Acció Musical (BAM) i sonen a les places de Joan Coromines i dels Àngels, el Moll de la Fusta, l'Antiga Fàbrica Estrella Damm i el Fòrum.

La festa

Del 22 al 25

La cultura popular, protagonista

M.J.R.

Novament, la cultura popular tindrà un paper protagonista en les Festes de la Mercè. Una trentena d'activitats ompliran els carrers del nucli històric des d'avui i fins diumenge. La programació ha volgut combinar els actes ja arrelats en la festa amb aquells de creació més recent i que han tingut el suport popular. Entre els primers, destaca la 44a edició de les Jornades Internacionals Folklòriques o el 66è Concurs de Colles Sardanistes, a càrrec de la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona. D'entre els segons, destaca la Xambanga de gegants, una desfilada carnavalesca dels gegants, la Moxiganga de Barcelona o el Ball de Bastons de Barcelona, estrenat durant la Mercè 2015. No hi faltaran les expressions més genuïnes de la cultura tradicional catalana: gralles, trabucs, cobla i sardanes, castells, bèsties de foc, falcons, corals, tabals o diables. A més, la Mercè 2016 incorpora sis exposicions de cultura tradicional: sobre el seguici popular, gegants, dracs i bèsties de foc, titelles tradicionals, els gegants de Sant Roc i vestits de l'Esbart Català de Dansaires.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia