Societat

Proposta

Una iniciativa social treballa per l'accés a l'habitatge a Reus

La cooperativa somiada

La valoració de la primera experiència d'habitatge compartit al barri Sant Josep Obrer ha estat positiva

La zona de la Pastoreta i el barri Fortuny, objectius immediats de l'entitat

Antonio, J. Antonio, Darío i Julián. Aquests són, avui, els protagonistes del “somni” de la cooperativa Llars Familiars HSJ SCCL, que té com a cara més visible Josep Moreno, capellà de les parròquies de Sant Josep i l'Assumpció, de Reus. Des de fa aproximadament un mes i mig, aquestes quatre persones resideixen a la primera casa que gestiona la cooperativa i que s'integra en la primera fase d'una iniciativa “familiar, sostenible i justa”, en paraules de Moreno, president d'una cooperativa que té tretze socis fundadors més.

Situada al número 9 del carrer de la Mare de Déu de Guadalupe, de Reus, el primer habitatge habitat de la cooperativa s'ha comprat juntament amb un altre a la mateixa zona i s'ha rehabilitat per acollir quatre persones de situacions personals diverses que comparteixen sostre i també el seu projecte “sostenible, just, ètic i que busca el bé comú”, segons Moreno. “La convivència és bona”, afirma Julián, un dels quatre residents de la casa, que té mobilitat reduïda i per al qual s'habilitat adequadament l'espai inferior de l'immoble.

El finançament per a la compra d'aquestes dues primeres cases del projecte ha arribat a través de Coop 57, entitat que els ha atorgat un crèdit del 85% del valor total dels immobles (78.000 euros) a pagar en quinze anys. Després d'aquesta primera acció, la cooperativa gestionarà properament durant un període de quinze anys un segon habitatge cedit per Habita 3 a la zona de la Pastoreta i es prepara també per engegar una tercera fase de compra d'entre quatre o cinc habitatges al barri Fortuny.

Constituïda legalment l'abril del 2015, el camí fins a la creació formal de la cooperativa ha estat llarg. “Ha estat un fill molt desitjat del qual ja veiem el caparró”, explica el capellà. Actualment, Llars Familiars HSJ SCCL està integrada per 180 famílies, de les quals 26 estan en llista d'espera per a un habitatge. “Darrere hi ha el somni de potenciar la promoció de les persones”, explica Moreno. “No anem de salvadors del món, posem un gra de sorra”, aclareix respecte a les intencions del projecte.

“Volem generar confiança”, afirma Moreno, que aprofita per adreçar-se a persones que tenen “un pis tancat per por” i que podrien posar-lo a disposició del mercat de sol·licitants amb garanties que sigui “ben tractat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia