Societat

Els operadors de pisos turístics, oberts a recaptar

El govern ja ha parlat amb les plataformes perquè s'impliquin a ingressar la taxa dels clients dels allotjaments, previ acord amb l'amo

S'emmiralla en els models ja existents en altres països

Les empreses que es dediquen a la comercialització d'allotjaments turístics col·laboraran amb el govern per recaptar l'impost sobre les estades en establiments turístics, arran de la reforma que prepara i que inclourà en la llei d'acompanyament del pressupost del 2017. El Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda ja ha parlat amb les plataformes, sobretot en línia, que es dediquen
a la intermediació per al lloguer de pisos, i totes s'hi han mostrat plenament predisposades, tenint en compte que és una pràctica que ja fan habitualment en moltes altres ciutats i territoris del món on operen, en què de fet el govern s'ha emmirallat per dissenyar la seva reforma. De les converses es desprèn que són les mateixes plataformes les primeres interessades que els seus col·laboradors estiguin al corrent del pagament de les obligacions tributàries, perquè reforça el seu prestigi i la seva imatge d'empresa seriosa, i és per això que es confia que no hi haurà problema a l'hora de concretar els acords.

La proposta d'articulat, això sí, no ho fixarà com una obligació, sinó que establirà que “poden” ser assistents en la recaptació els intermediaris d'empreses d'allotjaments turístics que facilitin la relació entre el titular de l'explotació i les persones que
hi facin estades, i acordin amb aquestes persones “un avançament del preu a compte de l'estada i la satisfacció anticipada de l'impost en fer la reserva”. Això sí, prèviament caldrà haver signat amb l'administració un conveni que els faculti expressament, les condicions del qual hauran de venir regulades per un reglament posterior. El recaptador haurà d'ingressar a l'Agència Tributària de Catalunya en condició d'obligat tributari i en lloc del titular de l'explotació de l'establiment, sempre que tingui el seu consentiment previ.

Airbnb, la principal operadora d'aquesta modalitat, ha recordat que l'activitat ja està regulada en molts llocs del món, des de San Francisco i Portland –primeres ciutats on va començar a recaptar la taxa– fins a Chicago –on ho fa des del febrer–, passant per París –la seva principal destinació– Londres, Amsterdam i Lisboa a Europa, ciutats, aquestes dues últimes, on l'entesa inclou el traspàs d'informació a l'ens local sobre el flux de visitants que rep. La plataforma ja té acords en aquest àmbit amb més de 200 jurisdiccions, en una cinquantena de les quals ja recapta la taxa turística a compte del client, per un import global que l'1 d'agost –data en què va començar a fer-ho a Los Angeles i en disset ciutats franceses més– ja vorejava els 100 milions. Airbnb ha mantingut converses “productives i constants” en funció dels marcs legals en cada indret, i s'ha obert a col·laborar amb les administracions per fer el mateix, també a Catalunya. De fet, assenyala que està preparada per assumir-ho i ha lamentat que no se'ls tingui en compte a tot arreu per “lleis caduques dissenyades per a grans hotels amb equips d'advocats i comptables”.

LA XIFRA

98
milions
ha recaptat Airbnb des del 2014 arreu del món per la taxa turística.

Restriccions “innecessàries”

L'Autoritat Catalana de la Competència considera que la regulació de l'activitat d'allotjament en habitatges d'ús turístic per part de la Generalitat és “limitadora” de la competència, ja que conté restriccions “innecessàries” i “desproporcionades”. L'organisme exposa aquesta reflexió en un informe que analitza si el projecte de decret del reglament de Turisme de Catalunya introdueix restriccions a la competència.

En concret, critica que el projecte “sotmet l'exercici de qualsevol forma d'aquesta activitat a l'obligació de presentar una declaració responsable i la inscripció en el registre de turisme”. Aquesta obligació suposa “l'establiment d'un règim d'autorització administrativa sense que hi hagi una fonamentació per establir aquest règim excepcional”. Hi afegeix que la norma imposa uns “elevadíssims requisits tècnics i serveis mínims” per al servei de l'activitat. També qualifica “d'inapropiat” que se l'equipari a l'oferta turística tradicional, i aconsella una “desregulació” si aquesta activitat no és habitual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia