Societat

TERESA PITARCH

PRESIDENTA DE L'INSTITUT CATALÀ DE LES DONES (ICD)

“Les dones també tenim dret a anar per un carrer de nit”

La presidenta de l'ICD, Teresa Pitarch, va reclamar més presència de la dona en el món laboral i una equiparació als sous dels homes. Va reiterar la necessitat que es feminitzi el món polític i va denunciar que només un 18% dels municipis catalans tenen dones a l'alcaldia i que, del conjunt de regidors, sols un 35% són dones. Per Pitarch, encara queda molta feina per desenvolupar la llei d'igualtat del 2015.
No és que hi hagi més casos d'abusos
i agressions sexuals, sinó que, per sort,
es denuncia més

La presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Teresa Pitarch, està molt conscienciada que encara queda molta feina per fer en la nostra societat per canviar els patrons de conducta que impliquen la victimització de les dones que han estat objecte d'algun tipus d'assetjament, abús o agressió sexual, un dret reconegut en la llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista. Ahir a la nit va passar pel programa L'illa de Robinson, en què va parlar de la denúncia de la regidora de la CUP Maria Rovira per una agressió sexual aquest setembre.

Casos com el de Maria Rovira, que va denunciar un cas d'agressió sexual, ajuden a visualitzar un problema crònic?
Ajuden algunes dones –que sovint no s'atreveixen a denunciar, per por, perquè no se les arribi a creure, per la família, o perquè l'agressor és d'un àmbit molt proper– a fer-ho. Lamentem el cas de Maria Rovira, per desgràcia, però el seu testimoni ens ajuda a visualitzar un tipus de violència que fins ara havia estat molt amagada.
La regidora va criticar la resposta dels Mossos, que treien importància a l'agressió, perquè abona un discurs que victimitza i exculpa l'agressor. S'ha de formar més el cos dels Mossos perquè puguin atendre aquests casos?
El cos dels Mossos ha fet un esforç important en formació, capacitació i intervenció. De fet, tenim uns protocols d'actuació
i uns circuits d'intervenció contra la violència masclista conjunts. Però és necessari continuar formant els Mossos, i també els especialistes d'atenció a la víctima que hi intervenen (psicòlegs, juristes...), i anar més enllà en tots els operadors judicials.
Segons dades dels Mossos, el 2015 el nombre d'agressions sexuals va augmentar un 2,26% i el nombre d'abusos, un 7,12%. És perquè es denuncia més o perquè hi ha més casos?
No hi ha més casos, sinó que es denuncia més i hi ha més sensibilització social. I això és bo. Hem de ser valentes i denunciar-ho. Estem fent un pas endavant. Aquest tipus de violència sempre ha estat naturalitzada, perquè quedava encoberta dins la societat i, com en el cas de Maria Rovira, es deia: “Com que només han estat tocaments...” I això no pot ser. Nosaltres considerem que és violència masclista, i greu. Malauradament, tenim poques dades i per això cal impulsar l'Observatori de la Igualtat de Gènere i el Centre d'Estudis, Recerca i Capacitació sobre la Violència Masclista.
Les mesures postdenúncia, com les d'allunyament, són suficients?
Estem avançant, però caldria reforçar més l'atenció i l'acompanyament a la víctima en el procediment de denúncia i, posteriorment, en l'àmbit jurídic i judicial. Quan la víctima va a la comissaria –en un 63% dels casos–, hauríem de reforçar l'atenció jurídica perquè la dona se senti acompanyada i informada de tots els seus drets des del principi.
Declaracions masclistes de l'Església catòlica (com les del capellà de la Bisbal del Penedès, que recomanava a la dona quedar-se a casa submisa), d'imams musulmans i de jutges, que tiren per terra la feina feta en sensibilització, quant de mal fan?
Queda molta feina per canviar l'imaginari social. Totes les dones hem sentit dir a les nostres mares missatges com: “No vagis pel carrer de nit, vés amb compte...” Això es transmet, i és un canvi molt important que hem de fer, perquè, evidentment, les dones tenim el mateix dret que els homes a anar pel carrer de nit i sense por. Aquestes opinions de la nostra societat, que estan fora
de lloc, malauradament no ajuden en absolut. I per això té tanta importància l'ICD en les seves línies d'actuació: la coeducació, la implicació dels mitjans per traduir el missatge en positiu i la implicació de les entitats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia