Societat

Cau un grup criminal dedicat a la importació de productes falsificats des de Turquia per vendre'ls al top manta

Els Mossos d'Esquadra han detingut dotze persones, la majoria de nacionalitat senegalesa

Els Mossos han desmantellat un grup dedicat presumptament a la importació de productes falsificats per destinar-los al top manta. La mercaderia arribava per mar des de Turquia i desembarcava a Huelva, des d'on es repartia per tot l'Estat. En total, la policia ha detingut dotze persones, de les quals deu són de nacionalitat senegalesa, un de nacionalitat turca i una altra espanyola. La investigació es va iniciar el mes de maig i ha estat tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 28 de Barcelona.

A més, els agents van identificar els subministradors més importants, un primer esglaó a Mataró, i finalment, van acreditar que els productes entraven pel port andalús. Els Mossos calculen que els detinguts subministraven gran part dels productes falsificats als manters de Barcelona. La mercaderia que arribava a Huelva en grans contenidors, però, i es repartia per tot l'Estat mitjançant altres intermediaris que eren qui ho venien als manters. L'organització abastava diversos estadis.

Els seus integrant es dedicaven, d'una banda, a importat la mercaderia ja falsificada, i de l'altra, falsificar rèpliques del producte original de marques conegudes on estampaven posteriorment la marca o signe distintiu sobre el producte amb tècniques avançades mitjançant l'ús d'aplicatius informàtics o mitjançant la utilització de maquinària que consistia en imprimir i insertar un logotip de la marca mitjançant una impressora de grans dimensions plotter i l'aplicació de calor, cosint-lo damunt la peça amb una cosidora industrial o reblant-hi els elements metàl·lics.

Finalment, el 23 de setembre els Mossos van posar en marxa un dispositiu policial amb l'objectiu de detenir els principals membres de l'organització i es van fer nou entrades i registres, dos pisos a Barcelona i tres al Maresme, concretament en un domicili, en un magatzem i en una botiga d'alimentació. Paral·lelament, a Huelva, es van fer quatre entrades judicials –en dos domicilis i en dos magatzems- amb la col·laboració de la policia espanyola. En un dels pisos de Barcelona, un dels senegalesos va voler saltar per la finestra d'un tercer pis, però un agent el va agafar quan ja era a punt de caure.

Als dos domicilis de Barcelona, els Mossos hi van localitzar una màquina tipus ‘plotter' per serigrafiar vinils, 1.150 samarretes de diversos equips de futbols, 145 bosses de mà, gran quantitat de vinil i milers d'etiquetes de diverses marques comercials de moda, 220 rellotges, 250 sabatilles esportives de diferents marques, diverses jaquetes de firmes comercials, 30 rebuts d'enviaments de grans quantitats de diners i 3.840 euros en efectiu.

A Mataró, es van localitzar 200 samarretes de diferents equips de futbol, una màquina de cosir industrial per enganxar etiquetes al producte tèxtil i 900 euros en efectiu; i a Huelva es van intervenir 5.000 peces de roba i calçat, entre d'altres productes falsificats. En total es calcula que el material intervingut valdria uns 189.000 euros al mercat il·legal, i uns 1,2 milions si fos mercaderia de les marques reals.

Els detinguts, a qui s'acusa d'un presumpte delicte de pertinença organització criminal, delicte contra la propietat industrial i per la venda a l'engròs, van quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial. La investigació està tancada però no es descarten noves detencions.

Segons el sotscap de l'Àrea d'Investigació Criminal dels Mossos de Barcelona, el sotsinspector Josep Antoni López, el distribuïdor de Huelva era el més important de l'estat i un dels que proporcionava més mercaderia als manters de Barcelona. Per això, creu que durant uns dies els venedors ambulants hauran patit una “crisi” per trobar nous subministradors. El cap de l'organització feia dos enviaments diaris des de Huelva a tot l'estat, i cada enviament tenia uns 200 productes falsificats. Així, va arribar a moure uns 4.000 quilos de roba i en un any va enviar 96.000 euros de beneficis al Senegal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia