Societat

Detecten frau elèctric en cinc negocis de Blanes

Endesa denuncia tres càmpings i dos restaurants que el 2014 volien estalviar en llum

El cas està obert al jutjat

La companyia elèctrica Endesa ha denunciat tres càmpings i dos bars restaurant de Blanes per delictes de frau elèctric, detectats l'agost del 2014. Una actuació de tècnics de la companyia, dels Mossos i de la Generalitat va constatar que els càmpings Bella Terra (Bella Terra I i Bella Terra II) i Blanc, i els bars restaurant Mediterrani i L'Hivernacle s'havien estalviat diners ja fos amb una trampa en el comptador o bé amb connexió directa sense passar per la xarxa pública. Un altre negoci que s'havia avingut a acceptar l'oferiment i estalviar diners en llum va ser el gimnàs Nou Model, de Girona.

Una carta anònima enviada als Mossos a principis del 2014 va fer que la policia comencés la investigació pel suposat frau. Després que la policia es posés en contacte amb Endesa i el Departament d'Indústria, un dispositiu a tres bandes va detectar el 19 d'agost del 2014 que, com a mínim, sis establiments havien alterat el sistema que mesura el pas de cabal elèctric. Es van fer escorcolls a altres locals de Blanes, Hostalric i Girona, però no s'hi van trobar anomalies.

Comptador manipulat

Dels sis negocis descoberts, quatre havien manipulat el comptador situant una resistència en els borns de connexió d'entrada i de sortida –els càmpings Blanc i Bella Terra I i el bar L'Hivernacle– o bé situant-la darrere les regletes de verificació (càmping Bella Terra II). Tant un sistema com l'altre provocaven que el comptador enregistrés una lectura del cabal elèctric inferior a la real. El bar Mediterrani i el gimnàs esmentat es connectaven a la llum sense passar pel comptador.

Alguns dels responsables dels negocis van explicar que s'havien avingut a rebaixar la factura de la llum, cosa que els havia ofert una persona que s'havia presentat al seu establiment i que no coneixien. Al càmping Blanc haurien pagat 300 euros perquè els fessin ajustaments en el comptador durant un quart d'hora.

En canvi, els gestors dels càmpings Bella Terra van admetre que havien pagat uns 3.000 euros –a una persona diferent de la del càmping Blanc– feia poc més d'un mes per estalviar en llum. El responsable de L'Hivernacle va assenyalar que s'havia adonat de la manipulació del comptador quan operaris d'Endesa, acompanyats dels Mossos, van anar aquell 19 d'agost al seu local.

El cas està obert en un jutjat de Blanes, però no s'han fet diligències des de fa mesos, segons indica un dels advocats defensors d'un dels presumptes beneficiaris de la xarxa. Els responsables dels negocis van anar a declarar l'agost del 2014. Segons càlculs d'Endesa, la xifra total defraudada és de 39.598,05 euros, 19.052,46 dels quals són dels càmpings Bella Terra.

Fonts de l'Ajuntament de Blanes van indicar ahir que no tenen constància del suposat delicte. S'ha de tenir present que l'Ajuntament està tramitant la legalització de càmpings en situació irregular mitjançant un nou pla general, cosa que ha fet aflorar discrepàncies entre els gestors d'alguns negocis. El mes passat l'Ajuntament de Lloret va tancar quatre hotels per frau de llum i gas. Per aquest cas el consistori ha obert nou expedients sancionadors.

LES XIFRES

300
euros
va acceptar pagar l'administrador del càmping Blanc perquè una persona li ajustés el comptador.
19.052
euros
va deixar de facturar Endesa als dos càmpings Bella Terra, a banda del perjudici a la comercialitzadora.

LA DATA

19.08.14
Va ser
el dia que un dispositiu d'Endesa, la Generalitat i els Mossos va constatar que hi havia una xarxa delictiva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia