Societat

MARGA GARCÍA O'MEANY

COORDINADORA DEL PROJECTE DE VOLUNTARIS DEL CIE ZONA FRANCA

“Es vol criminalitzar els qui estan interns en un CIE”

“Ens trobem persones que són detingudes al carrer, com ara un home que vam visitar a qui van detenir quan sortia de l'hospital i estava en el postoperatori”

“El CIE és una institució que no té cabuda dins un estat de dret”

Migra Studium
La Fundació Migra Studium és un centre social promogut per la Companyia de Jesús que treballa per la dignitat i els drets de les persones migrades més vulnerables des de l'acollida, la formació i la denúncia política. El diàleg, la justícia i la solidaritat són els principals valors que defensa aquesta institució

Només un 41% de les 6.930 persones que l'any passat van estar internades en algun CIE (centre d'internament d'estrangers) de l'Estat, van ser expulsades del país, cosa que, segons el Servei Jesuïta de Migrants, SJM, posa en qüestió la mesura de privació de llibertat a què són sotmesos alguns immigrants. El SJM assegura en el seu Informe CIE 2015: Vulnerables i vulnerabilitzats, presentat ahir, que moltes persones que no són expulsables són ingressades innecessàriament en un CIE. Els voluntaris de Migra Studium, coordinats per Marga García O'Meany, van visitar l'any passat 172 interns del CIE de la Zona Franca.

Què és un CIE?
La seva funció és garantir l'expulsió del territori espanyol de qui no té permís de residència. És una mesura excessiva, perquè estem parlant d'una mesura administrativa!
Quines persones hi van a parar?
En les visites que fem ens trobem persones que han estat detingudes o interceptades en el trajecte d'entrada. Aquestes persones són traslladades als CIE per ser retornades al país d'origen. Un altre perfil és el de persones que no han pogut acreditar algun dels requisits que es demanen per a la renovació del permís de residència, com ara un contracte de treball o estar al dia en el pagament de la Seguretat Social. Hem constatat que hi ha persones internades que tenen un gran arrelament, amb quatre anys d'estada a l'Estat. Molts han tingut permís de residència que no han pogut renovar per diferents circumstàncies, però aquí tenen vincles familiars i fills al seu càrrec. Hi ha persones que són detingudes al carrer, com ara un home que vam visitar a qui van detenir quan sortia de l'hospital i estava en el postoperatori, i a d'altres els han interceptat al transport públic.
Han fet 346 visites a 172 interns del CIE de la Zona Franca.
Denunciem que malgrat que hi ha una regulació general, a cada CIE hi ha una normativa interna i aquesta regulació, de les visites, per exemple, depèn del seu director i de la seva bona voluntat. Els horaris de visites, les mesures de control... varien d'un CIE a un altre i són arbitràries. Visitem les persones que ens han fet una demanda prèvia perquè no tenen ningú. Ens demanen que els acompanyem durant el temps que han d'estar tancats: 60 dies.
Què feu?
Per nosaltres el més important és la persona. Em quines condicions es troba, quines necessitats té. L'assessorem socialment i jurídicament, però el que no fem és assumir casos. Sí que fem de pont entre els interns i els advocats.
Denuncien arbitrarietats.
Hi ha persones vulnerables que, per principi i per normativa, no haurien d'ingressar en un CIE, però hi són: malalts, dones embarassades, menors o persones amb malalties cròniques, discapacitats. Hi ha persones que han patit un tracte intimidatori o degradant. Quan ho veiem redactem una instància al jutge.
Per què cal tancar els CIE?
És una institució que no té cabuda dins un estat de dret, les condicions en què han de viure els interns no garanteixen els seus drets. També perquè és un lloc estigmatitzador: estem donant el missatge que les persones que van a un CIE són criminals i l'administració dóna suport a aquesta imatge. Sí que hi ha interns que han estat a la presó; sovint se'ls agafa quan en surten i, és clar, no han pogut renovar el permís de residència. Però ja han complert la seva condemna, cosa que vulnera el seu dret a la reinserció social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona