Societat

Municipal

Al·legacions dels veïns i el sector contra el decret de turisme

Barcelona aposta pel decreixement i considera el projecte de llei poc restrictiu amb els pisos turístics

Els hotels i els operadors, per contra, creuen que creixerà l'intrusisme

L'Ajuntament de Barcelona, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) són tres de les entitats que
han presentat al·legacions contra el projecte de decret de reglament de turisme de Catalunya, perquè
el consideren poc restrictiu. El decret regularà els diversos tipus d'allotjaments turístics i, entre les novetats, destaca la regulació dels habitatges d'ús turístic cedits per habitacions i els allotjaments turístics singulars.

Altres entitats que lloguen habitacions, com ara l'Associació d'Amfitrions, han presentat al·legacions en sentit contrari, perquè volen més marge del que preveu la llei, mentre que altres sectors, com el Gremi d'Hotels, Pimec i la plataforma de lloguer d'habitatges privats Airbnb, es queixen, entre altres coses, que no es distingeix entre els operadors professionals i els que no ho són i que això dóna via lliure a l'intrusisme.

L'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), que aposta pel decreixement turístic, critica que les negociacions del govern s'han fet “exclusivament amb els representants del sector turístic”, fet que no beneficia la convivència amb els veïns de les zones on hi ha més impacte del turisme. També alerta que la inclusió del lloguer d'habitacions individuals en el reglament podria ser un “colador per tenir pisos i pensions il·legals”.

La FAVB va en la mateixa línia i considera que el projecte “obvia el codi de consum que regula els drets dels consumidors, dels veïns i les veïnes, i el de la funció social de la propietat”. “No es pot obviar que l'activitat turística en conjunt està generant conflictes al territori (a Lloret de Mar, a la Costa Brava, a la Costa Daurada i a Barcelona capital), conflictes de convivència, així com d'accés a l'habitatge”, diu la FAVB, i recorda que “els d'habitatges d'ús turístic expulsen els veïns”.

Tot i que la normativa implica els ajuntaments –han de preveure les diverses modalitats d'allotjament perquè es puguin dur a terme– i els dota de competència sancionadora, consistoris com el de Barcelona reclamen més capacitat de decisió.

El nombre d'al·legacions contra el projecte de decret del reglament de turisme encara podria créixer més, ja que el govern ha allargat el termini per presentar-ne, que tenia previst tancar el dia
15 de setembre.

LA FRASE

El decret obvia el codi de consum que regula els drets dels consumidors
FAVB
Federació d'associacions de veïns de Barcelona

Dos milions i mig de turistes estrangers a l'agost

Dos milions i mig de turistes estrangers van visitar Catalunya durant el mes d'agost, un 3% més que l'agost del 2015. Catalunya va tornar a batre
un rècord i ja acumula, des del gener fins a l'agost, un total
de 12,58 milions de turistes internacionals. Els principals països emissors van ser el Regne Unit (el 28,1% del total) i França (16,7%).

Catalunya se situa així com la primera destinació principal dels turistes a l'agost a l'Estat espanyol, amb el 24,7% del total, per sobre de les Balears, amb el 22,7%, i Andalusia, amb un 13,5%, segons l'enquesta de moviments turístics en fronteres (Frontur), difosa ahir per l'Instituto Nacional de Estadística (INE).

La majoria dels turistes
van optar per allotjaments de mercat, sobretot hotels i habitatges de lloguer, però Frontur constata que el nombre
de pernoctacions en allotjaments turístics extrahotelers (apartaments, càmpings, turisme rural i albergs) ha augmentat un 5,8% (en general
a l'Estat) respecte al mes d'agost de l'any passat.

La durada més habitual de l'estada fins a l'agost va ser de quatre a set nits, seguida de l'estada de vuit a quinze nits. No obstant això, l'estada de dues a tres nits va ser la que més va augmentar, un 16,9%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia