Societat

Gastronomia

Arrenca la mil·lenària fira de Sant Ermengol a la Seu

El principal reclam del cap de setmana per als visitants tornarà a ser la Fira i el Concurs de Formatges Artesans del Pirineu

Comptarà novament amb 45 elaboradors vinguts d'arreu

La mil·lenària fira multisectorial urgellenca, datada des de l'any 1047, obre demà les seves portes amb la incorporació d'una nova fira de productes ecològics del Pirineu. Amb tot, el principal reclam del cap de setmana per als visitants tornarà a ser la 22a Fira i el Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, que enguany revalida les xifres de rècord de l'any passat i reunirà novament 45 elaboradors, vinguts d'arreu dels Pirineus català, basc, navarrès, aragonès i occità. Pel que fa al tipus de llet, segons dades facilitades pels organitzadors, 26 formatges són elaborats amb llet d'ovella, 20 amb llet de cabra i 11 amb llet de vaca. Com a novetat d'enguany, a la classificació dels formatges es presenta un nou pictograma, que distingeix els cinc formatges elaborats amb criteris ecològics. Com a complement al producte lacti, hi haurà els estands del vi Celler de Batlliu, de Sort; l'aigua Pineo, d'Estamariu; i la cervesa Ctretze, de la Pobla de Segur.

Pel que fa al concurs de formatges artesans, demà dissabte des de 2/4 d'11 del matí, els expositors hi presentaran més de 150 productes de producció pròpia. En aquesta edició hi ha 12 categories diferents i es lliuraran tres premis en cadascuna. Un jurat, format per una quarantena d'experts, tastarà i valorarà els més de 100 formatges artesans. El públic podrà seguir el desenvolupament del concurs i, a més a més, podrà participar en el concurs de votació popular.

La inauguració, també dissabte, serà a càrrec de la consellera d'Agricultura de la Generalitat, Meritxell Serret. També tindrà lloc el lliurament del premi Amic del Formatge, que enguany es concedeix a Josep Sucarrats, director de la revista Cuines.

La Fira de Sant Ermengol acull, a més, altres espais firals. Al pavelló poliesportiu hi haurà la mostra empresarial, de promoció turística, comerç, entitats, associacions i esports. L'espai Autofira, al pàrquing Dr. Peiró, amb la participació de vuit concessionaris. Com a novetat, enguany també hi haurà a tocar de l'Autofira un espai gastronòmic, amb una oferta culinària variada amb la presència de set food trucks que oferiran pizzes, arròs, magdalenes, creps, frankfurts i productes de Menja't l'Alt Urgell. Com ja és tradició, la Fira de Sant Ermengol tindrà més de 350 parades de venda ambulant, que ocuparan 2.300 metres lineals de la via pública al centre urbà de la ciutat, i 75 parades d'artesania a la plaça dels Oms.

Més dades

15 i 16 d'octubre

Entrada gratuïta. Tiquets degustació: 8 euros

I també, una fira de productes ecològics del Pirineu

M.J.R.

Una de les novetats més destacades enguany és la incorporació de la primera Fira de Productes Ecològics del Pirineu en el marc de la Fira de Sant Ermengol. El nou esdeveniment comercial complementarà les parades de la Fira de Sant Ermengol en un espai específic que se situarà al carrer dels Canonges.

La mostra, pionera a la regió, reunirà finalment una vintena de productors tots els quals disposen del segell distintiu que els acredita com a elaboradors d'aliments ecològics.

Des de l'Ajuntament s'ha argumentat que “el fet que l'agricultura i la ramaderia ecològiques hagin experimentat els darrers anys un fort creixement ha fet pensar que la producció ecològica és un sector que cal potenciar per tal que els productors agrícoles i ramaders pirinencs tinguin una altra via de futur. Les fires suposen una oportunitat per als visitants a l'hora de trobar productes ecològics i per als productors, per presentar els seus productes al consumidor”.

Al llarg del cap de setmana, la Fira de Productes Ecològics del Pirineu inclourà tallers a càrrec d'alguns dels col·laboradors, com ara l'Obrador Xisqueta (feltre amb llana), l'Associació Agrocultural de Varietats Ribagorçanes (tast de pomes de muntanya), el Cerdanya Resort (aperitius amb productes bio) i el restaurant Arbeletxe (vins ecològics).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia