Societat

Càritas reitera que la pobresa és més intensa i es fa crònica

L'entitat evidencia que les famílies més en precari no noten cap millora econòmica, sinó que necessiten cada cop més ajuda

Reivindica polítiques de formació i laborals per recuperar la feina i els sous dignes

La realitat del dia a dia de les entitats socials pot ser difícil de valorar, però és en el moment de presentar les memòries quan els números evidencien la situació de precarietat en què han de sobreviure moltes famílies. Ahir va ser el torn de Càritas Diocesana, que a tot Catalunya va atendre l'any passat 343.513 persones, sobretot proporcionant ajuda per cobrir les necessitats bàsiques (lloguer, rebuts de l'aigua i la llum, aliments, roba i productes d'higiene), suport per a l'educació i el lleure dels infants (reforç escolar, centres oberts i acompanyament a mares soles amb fills) i també programes per ajudar els adults a trobar feina.

Tot i que en nombre de persones ateses no hi ha gaire variació d'un any a l'altre, els responsables de Càritas van alertar que les famílies han de sobreviure en situacions cada cop més precàries: “Veiem que el procés d'acompanyament que necessiten els usuaris és cada cop més llarg i més intens”, va explicar la responsable de desenvolupament institucional de Càritas de Terrassa, Amèlia de Juan.

A la pràctica, això significa que una família no en té prou que l'entitat li cobreixi les necessitats alimentàries bàsiques i la roba de temporada, sinó que, a més, necessita una ajuda econòmica per pagar el lloguer i una altra perquè no li tallin la llum. En molts casos, per l'estrès emocional que viuen a casa, els infants necessiten anar a un centre obert, on troben tant una via per aprofitar el temps de lleure com un reforç escolar. I és que una de les claus de la radiografia de Càritas és que el 64% de les llars ateses són famílies amb infants, un 17% de les quals són mares soles amb criatures al seu càrrec. Són famílies en què la situació de pobresa es cronifica –un terme que ja s'està convertint en massa habitual en les memòries de les entitats socials– i que, per tant, necessiten més suports per sobreviure, els necessiten durant més temps i cada dia tenen més difícil trobar una sortida que els permeti fer vida autònoma.

La persona, al centre

“Les decisions polítiques sobre temes socials i laborals no tenen al centre les persones, sinó els diners”, va denunciar la presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonès, i hi va afegir: “Sense una feina digna, hi ha un gros important de la població que mai podrà sortir de la pobresa.” En la mateixa línia, l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va insistir en la preocupació per aquesta cronificació de l'exclusió: “Si només hi ha una mirada econòmica a la societat del benestar, tornarem a caure d'aquí a uns anys en la mateixa crisi.” Omella, que va reclamar que l'economia de mercat inclogui “valors ètics i de solidaritat”, va demanar als governs polítiques actives de formació, laborals i d'especial atenció als joves, i també va tenir peticions per als empresaris: “Sous dignes i horaris que permetin conciliar la vida laboral amb la família.”

Més de 107.000 llars sense ingressos –ni feina ni prestacions–, l'increment de l'atur de llarga durada i el fenomen en augment dels treballadors pobres –un 12% dels usuaris de Càritas treballen amb contracte, i un 17%, sense contracte, però no arriben a final de mes– són tres aspectes que van subratllar els responsables de l'entitat per dibuixar una societat cada cop més desigual i en què moltes famílies no veuen cap brot verd.

Fa uns anys, amb formació, una persona se'n sortia. Ara les necessitats són molt més àmplies
Amèlia de Juan
càritas diocesana terrassa
Les decisions polítiques en temes socials i laborals no miren les persones, només els diners
Carme Borbonès
presidenta càritas catalunya
Hem de dir no a una economia de l'exclusió i de la desigualtat que mata. La persona ha de ser el centre
Joan Josep Omella
arquebisbe de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona