Societat

SALVADOR SAMITIER,

“Ens haurem d'adaptar a l'impacte del canvi climàtic”

Salvador Samitier va defensar la necessitat de repensar els models de consum i de transport, i de fer estudis com ara el de vulnerabilitat per planificar mesures per fer front al canvi climàtic

“La reunió del clima a Marràqueix servirà per veure si l'Acord de París continua amb la bona velocitat que ha fet que en menys d'un any hagi entrat en vigor i si es concreta”

SALVADOR SAMITIER
Nascut a Barcelona el 1964, és llicenciat en ciències químiques per la Universitat de Barcelona. Des del 2009 és el cap de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat, encarregada d'impulsar estratègies, plans i projectes en matèria de canvi climàtic.
El canvi climàtic
no acostuma a dur fenòmens nous, accentua els
que ja tens

AEuropa, i cada cop més al món, gairebé ningú gosa negar que estem davant d'un canvi climàtic planetari precipitat per l'acció humana. La societat té cada cop més consciència que cal fer-hi quelcom, i el debat se centra ara en què cal fer. La Generalitat acaba de completar el primer estudi sobre la vulnerabilitat dels municipis catalans al canvi climàtic per facilitar als ajuntaments catalans la redacció dels seus plans d'adaptació. Ahir, el cap de l'Oficina Catalana del canvi Climàtic, Salvador Samitier, va ser el convidat del programa L'illa de Robinson, on va detallar i també va parlar del futur.

Com podem, des de Catalunya, ajudar a revertir els efectes del canvi climàtic?
En un àmbit global, el que hem de fer és contribuir reduint, en la part que ens toca, les emissions que fem. Això vol dir fer una reflexió sobre la mobilitat i l'ús de l'energia. Però també hi ha una part del canvi climàtic que és inevitable, perquè hem abocat una quantitat molt gran de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, i una part dels impactes ja els tenim i ens hi hem d'adaptar. Què és el que podem fer? El que hem intentat fer en aquest treball, per exemple, analitzant en deu àmbits quins poden ser els riscos més importants amb vista a planificar mesures per fer-hi front.
Què heu analitzat?
Per començar, un impacte, l'increment de la temperatura en diferents sectors com ara l'agricultura i la ramaderia, el turisme, la gestió forestal, els serveis i la indústria entre d'altres. En total ens surten 18 riscos que municipi a municipi hem analitzat. Tot per ajudar els consistoris que estan redactant plans d'adaptació, no ja la diagnosi, que ja els la donem, sinó les accions a fer per reduir la vulnerabilitat. Ara, la idea és continuar estudiant impactes: la sequera, la reducció de la precipitació i innivació o l'augment del nivell del mar en treballs que anirem fent en un termini d'un o dos anys, a tot estirar.
És una guia per als municipis?
Un dels impactes que s'analitzen és l'impacte sobre l'aigua per millorar-ne la gestió. Som un país mediterrani, i l'aigua sempre ha estat un recurs escàs, i el que ens indica aquest canvi climàtic és que s'accentuarà aquest estrès amb una menor disponibilitat. Augmentarà la competència entre els diferents sectors; el primari, l'industrial o el dels serveis, i per això hem d'extremar l'eficiència en el seu ús. En especial en el sector agrícola i ramader, que actualment és un dels que percentualment consumeix més aigua. També cal reduir la pressió dels aqüífers, que fa que en tinguem molts de contaminats, i buscar altres fonts d'aigua, com per exemple recuperar la pluvial o l'aigua regenerada.
Quines són les zones més vulnerables de Catalunya?
Depèn del risc que considerem. Per exemple, si mirem l'aigua en el sector agrícola i ramader, les zones més afectades serien les de la plana de Lleida, les comarques de la conca de l'Ebre i les zones del nord de Girona. Si analitzem els boscos més afectats per la sequera, ens surt que el risc més important seria el dels boscos del Pirineu i el Prepirineu, ja que els boscos alpins no estan avesats a la sequera i cada vegada els afecta més.
Els intensos aiguats que hi ha hagut a la zona de la costa, habituals en el clima mediterrani, estan influïts pel canvi climàtic?
El canvi climàtic no acostuma a dur fenòmens nous a un territori, accentua allò que ja tens. Al Mediterrani és evident que hem tingut sequeres i que tenim aiguats. El que pot fer el canvi climàtic és alterar la freqüència en què això passa. I això perjudica els ecosistemes, ja sigui l'agricultura i la ramaderia o els boscos, que se sotmeten a un estrès permanent.
L'Acord pel Clima de París, sortit del COP21, on va participar, ha entrat en vigor recentment. El pròxim pas serà la reunió al novembre a Marràqueix. Ara cal veure com l'apliquen els estats que han ratificat l'acord?
El dia 7 de novembre és el dia inaugural del COP22. Servirà per fer el desenvolupament de moltes de les qüestions que es deien a l'Acord de París, com ara l'objectiu que la temperatura mitjana mundial no pugi més de dos graus aquest segle i d'altres que estan només anunciades. També es tractaran els processos per fer-ne la revisió cada cinc anys, les transferències dels països al fons climàtic de 100.000 milions de dòlars per als països més vulnerables, i es veurà el ritme que agafa l 'Acord de París , o si comença a haver-hi països que se'l repensen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

CRÒNICA

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona