Societat

Municipal

L'Ajuntament no retirarà el cartell del Circ Raluy Legacy

L'alcaldessa de Girona afirma que el que pretén és obrir el debat sobre actituds sexistes i la majoria dels grups de l'oposició aproven la seva decisió

L'Ajuntament de Cassà s'afegeix al requeriment de retirar els cartells

L'Ajuntament de Girona no farà retirar el polèmic cartell del Circ Raluy Legacy, amb dues noies que anuncien un espectacle de circ i que ha considerat sexista. L'alcaldessa, Marta Madrenas, va insistir ahir que la crítica no és per si les noies “porten més o menys roba”, sinó per la seva actitud, ja que sembla que siguin “un reclam de producte eròtic”. Segons l'alcaldessa, si les noies apareguessin fent alguna activitat de circ, encara que anessin vestides de la mateixa manera, no hi hauria hagut polèmica. “És l'ús del cos de la dona”, critica Madrenas, que entén que així es perpetuen “estereotips rebutjables” per a la societat i que, per tant, pertoca obrir el debat. “És un debat molt interessant que la societat ha d'emprendre. És cert que estem acostumats que això sigui així, i d'alguna manera s'ha de començar.”

L'alcaldessa va insistir que formalment no requerirà que es retiri, però sí que comunicarà el cas a l'Institut Català de la Dona (ICS) i a l'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació perquè s'estudiï què s'ha de fer en casos així. “La línia és difícil de trobar moltes vegades. Podria ser que hi hagi persones que no trobin que s'utilitzi el cos de la dona, però la nostra societat està acostumada que no ens semblin estranys aquests estereotips”, hi afegia l'alcaldessa, que va concloure que, a partir d'ara, quan es detectin casos semblants, s'haurien de fer reflexions públiques. “Ha de ser un debat sense hipocresies que no ens ha de fer cap por abordar”, va concloure.

Reaccions

La polèmica iniciada dijous arran d'una piulada de l'alcaldessa en què demanava al Circ Raluy que retirés el cartell per “sexista” i el consegüent debat han despertat opinions diverses. Destaca sobretot el suport d'un altre consistori gironí, el de Cassà de la Selva, població on aquests dies hi ha instal·lat el Circ Raluy Legacy. A través d'una piulada, l'Ajuntament de Cassà anuncia la seva voluntat d'afegir-se “al requeriment de retirar els cartells sexistes” del circ, com ha demanat l'alcaldessa de Girona.

Pel que fa a les valoracions dels grups de l'oposició, la CUP-Crida per Girona considera “correcte” que s'obri el debat i recorda que aquesta formació ja fa temps que havia alertat de l'ús del cos de la dona en el cartell d'una discoteca a la ciutat i, fins i tot, en publicitat als autobusos. “Ens sembla bé que hi hagi un debat i que derivi en mesures concretes, com un protocol en el cas dels autobusos de manera preventiva, però també s'haurien de preveure mesures reactives”, assegura la regidora de la CUP-Crida per Girona Laia Pèlach, que hi afegeix que seria oportú que la qüestió es debatés en el marc del Consell de la Igualtat de Gènere constituït a la ciutat. També la regidora d'ERC-MES Maria Mercè Roca es mostra partidària del debat, tot i que hi afegeix que “segurament a la ciutat hi ha molts altres exemples pitjors que aquest”. Per això, remarca que en el debat que s'obre “hi ha d'haver tothom”, també els mateixos anunciants.

Per contra, la regidora del PP, Concepció Veray, acusa l'alcaldessa d'haver generat una “polèmica estèril” que no aporta cap benefici i que es podria haver resolt parlant de bon començament amb el circ. “Aquesta no és la manera d'obrir debats”, va assenyalar amb referència a la piulada de l'alcaldessa. “Això em fa pensar que l'alcaldessa no vol obrir un debat, sinó generar polèmica per polèmica”.

Per la seva banda, la Xarxa Dones Girona va subscriure ahir la totalitat del manifest que el Consell d'Igualtat va fer públic sobre la polèmica. La Xarxa Dones Girona demana que es retiri tan aviat com sigui possible aquesta publicitat. En el manifest es valora positivament la intenció inicial de l'Ajuntament de Girona d'ordenar la retirada del cartell per haver considerat que el sexisme hi és present, sobretot perquè s'ha optat per “mostrar un cos, descontextualitzat del paper que fan al circ”. El Circ Raluy Legacy insistia que només retiraran els cartells si el consistori els ho comunica de manera formal.

Pòsters de carnaval, festes o mercats que creen debat

Els antecedents de cartells polèmics –amb motiu o no– s'han centrat en anuncis d'actes festius i populars
A Roses, Besalú i Banyoles se'n van haver de retirar per la indignació de col·lectius
E. C

No és la primera vegada que els cartells de reclam de períodes festius generen polèmica a les comarques de Girona. El període més propici per a aquests debats sol ser el de carnaval. Tot i que es tracta d'una celebració transgressora per definició, en alguns casos, sigui perquè als cartellistes se'ls n'ha anat la mà o perquè la repulsa ha estat massa forta, alguns ajuntaments s'han hagut de fer enrere i canviar de cartell. En el cas del carnaval de Banyoles del 1999, la imatge d'Obèlix ajupit i amb els pantalons esquinçats davant d'Astèrix va indignar sobretot l'editorial responsable dels drets de publicació dels dos herois gals. L'empresa es va queixar i el cartell va ser retirat. A Roses, el 2005, el carnaval també es va anunciar amb una persona ajupida, en aquest cas una dona, i un ànec de segon protagonista. La referència a l'empaitada d'ànecs era explícita, però l'escena va provocar tanta indignació que el cartell no es va arribar a utilitzar i se'n va dibuixar un de nou en què apareixien també un personatge i un ànec, però en una situació menys compromesa.

En canvi, vist en perspectiva, algunes polèmiques semblen avui fora de lloc: el cartell de les Festes del Tura d'Olot del 1997, en què apareixien el gegant i la gegantessa nus i abraçant-se, va generar sobretot polèmica pel tatuatge que portava la gegantessa al braç, però no es va arribar a retirar.

El cas més recent a la demarcació d'un cartell qualificat de sexista i que es va haver de retirar és el del Mercat de les Emocions de Besalú, el juliol passat. La imatge sensual d'una dona per anunciar un mercat dedicat a objectes de segona mà va aixecar tantes crítiques que l'organització va haver de retirar el pòster.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES