Societat

Patrimoni

Rere les passes de Remedios Varo

L'Ajuntament d'Anglès col·loca dinou plaques explicatives del lligam de l'artista surrealista amb el poble

El passeig inclou l'església on van batejar la pintora i fonts d'inspiració com ara la muntanya de Santa Bàrbara

Les plaquesvan ser encarregades el 2011, amb Pere Figuereda de batlle, i tot just ara s'han col·locat

L'Ajuntament d'Anglès acaba d'estrenar la nova ruta Remedios Varo. És un passeig per dinou punts vinculats a la pintora surrealista, que va néixer a Anglès el 16 de desembre de 1908 i que va morir a Ciutat de Mèxic el 8 d'octubre de 1963.

Varo va viure cinc anys a Anglès, però el regidor de Cultura, Josep Casadellà (Anglès 2015-Acord Municipal), destaca que en la seva pintura s'hi veu el record de l'època d'infantesa. “En alguns dels quadres hi ha lligams amb l'entorn d'Anglès. Segurament va agafar motius de la infantesa i els revivia. Ella, des de Mèxic, plasma estructures i edificis que no existien allà i que són d'Anglès”, assenyala.

La placa número 6 és una de les dues de la façana de l'església parroquial de Sant Miquel, allà on va ser batejada el 29 de desembre del 1908. El text sobre el quadre Icono, del 1945, exposa: “El perfil de la muntanya que es veu en aquesta pintura és molt semblant al de la muntanya de Santa Bàrbara. Per si encara hi ha algun dubte, la mateixa Remedios Varo ens reafirma aquesta circumstància amb una torre en l'interior de la qual veiem unes escalinates i uns mosaics de quadres, possibles records de la seva infantesa a Anglès.”

La ruta va ser inaugurada el dissabte 8 d'octubre, durant la festa del Remei. Hi va ser l'arxiver municipal, Emili Rams, que va donar informació sobre els punts d'interès. Per a Rams, “Varo és una mostra d'un surrealisme molt rebuscat, amb detalls d'alquímia, esoterisme, astronomia, dibuix tècnic... És també la pintora que ha pintat més arqueologia industrial.” La ruta ha estat possible gràcies a la col·laboració, entre altres persones, de Quim Barcelona. El dia de l'estrena de la ruta també hi era Eva Cortès i Giner, l'autora del llibre Remedios Varo i Uranga. L'encontre dels seus dibuixos amb el surrealisme francès.

“Per falta de voluntat política”

Les plaques dels punts d'interès vinculats a Varo van ser encarregades a finals de la legislatura de CiU i el PSC (2007-2011). Estaven “fetes i acabades” des del 2011 –diu Casadellà– però no s'han col·locat fins fa unes setmanes. “Quan es va fer una exposició amb motiu del centenari del seu naixement, ja s'hi va treballar, però no hi va haver prou temps [de col·locar-les]. I des del 2011 han estat en un magatzem i no s'han posat per falta de voluntat política.” Del 2011 al 2015 el grup Per Anglès Units (PAU) va dur la gestió municipal. La inscripció de les plaques és en català, però a l'ajuntament i als hostals hi ha un llibret explicatiu en català, castellà, francès i anglès.

De les dinou plaques, només en falta una per posar: la de l'antiga foneria de Can Mon. L'equip de govern (PDC-Anglès 2015) preveu incorporar un codi QR a les plaques de la ruta i en el termini de “dos o tres anys” preparar un centre d'interpretació sobre Varo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona