Societat

Tres propostes que entren pels ulls

El menú viatger de Raül Balam Ruscalleda al Moments presenta plats d'alta creativitat
Des del restaurant Marea Alta, al pis 24 de la torre Colom, les vistes de Barcelona impressionen

Com us quedeu si després d'un àpat de tres hores us presenten, a manera de petits fours, quatre enormes galetes amb la forma de la torre Eiffel, d'un gat de la sort japonès, de l'estàtua de la Llibertat i de l'ull turc de la sort? Impactats. Aquest és només el sorprenent final del cuidadíssim i estètic menú que presenten aquesta temporada Raül Balam i la seva mare, Carme Ruscalleda, al restaurant Moments (dues estrelles Michelin), a l'hotel Mandarin. Perquè hi ha plaers que van a parar a la boca, però que ens emocionen també pels ulls.

“Volíem fer un menú temàtic que fos un viatge; jo volia anar fins a la Lluna, però s'havia de treballar una ruta amb un criteri i vam pensar a recórrer els llocs on hi ha un hotel Mandarin.” Una idea que els ha dut a endinsar-se en sabors tan contrastats com els d'un porc agredolç de Jakarta i un festival de fruites de Miami, amb una bona dosi de diversió i creativitat. Per exemple, el meravellós còctel de vodka i flor de saüc, vainilla i cirera, que et preparen a la taula per transportar-te a Las Vegas i que ve guarnit amb un bastonet per remenar en forma de flamenc i rodals per posar-hi les copes al més pur estil de casino.

El joc gustatiu inclou un passaport menú amb totes les escales, que s'inicien, com no podia ser d'una altra manera, a Barcelona, amb la degustació d'una intensa anxova amb maduixot. De París, ens arriba un macaron rosat farcit de foie, i de Tòquio, una orada amb dashi, vinagreta de karashi i aranja. Raül va pensar en un plat calent amb sípia com a primera opció, però el va descartar. “Hem de jugar amb l'equilibri i la posició dels plats en el menú perquè sigui tot harmònic”, explica el xef, que tenia clar que, quan toqués Madrid, havia de triar un plat emblemàtic com els callos, que presenta amb sofregit i xoriço. Però s'hi permet jugar. Només quan ho tastes t'adones que la tripa és de bacallà! Suau i tendre, del Maresme.

A Nova York no podem fer sinó menjar una hamburguesa de bou de primera amb una patata fregida esquitxada de salses i mostasses. El plat és molt americà, però, com passa amb tot el menú, els productes són de proximitat. La proposta de Bangkok és especialment bella, perquè presenta rap i coco envoltats d'una salsa de color blau (producte de la infusió de la flor de Clitoria) que recorda el mar tailandès. A Jakarta, descobrim dues maneres de treballar el porc agredolç; a Londres, tastem el formatge Stilton (que arriba de la capital britànica via Vila Viniteca) combinat amb pera confitada i ametlles, i a Marràqueix, unes postres dolces amb xocolata, festucs i espècies que se serveixen en un suport que sembla la rajola d'un palau àrab del segle XIII.

Un luxe saborós que, com dèiem, entra pels ulls. Però si el que es vol és menjar fent que l'ull no sàpiga si mirar a dins o a fora del plat, s'ha d'anar al nou Marea Alta, el restaurant situat a la planta 24 de la torre Colom, des d'on es contemplen impressionants vistes de 360 graus sobre Barcelona. En primera línia, l'estàtua de Colom, que, per sort, encara tenim entre nosaltres. Dirigida per Enrique Valentí (Bar Bas, Solomillo), la proposta gastronòmica es basa en un tractament senzill, especialment a la brasa, de peix de gran qualitat, a partir dels 50 euros. Exquisides les sardines fumades i el turbot, que es degusten en un ambient dissenyat amb tonalitats blaves i blanques, que emulen un vaixell, amb tocs grocs “com les grues del proper port!”. Al pis de sota, el 23, la proposta és més assequible, però amb les mateixes vistes. A la cocteleria Marea Baja, a partir de sis euros es pot prendre una sangria (també hi ha pica-pica) en una de les seves terrasses. Estem parlant de 1.000 metres habilitats en una torre que, des del 1971, forma part del paisatge urbà de la ciutat. Va ser el primer edifici a superar el centenar de metres (en té 110) i encara hi té oficines a l'interior. Les plantes superiors, amb una estructura vidriada hexagonal, són especialment destacables.

Una altra novetat interessant d'interiorisme ens arriba de l'hotel Majestic, que acaba d'inaugurar la suite més gran de Barcelona. Són 467 metres (també amb vistes, al passeig de Gràcia i a la Sagrada Família!), amb tres dormitoris i àmplies zones comunes, que ha dissenyat el mallorquí Antonio Obrador. Hi ha bar, vuit televisors, jacuzzi a la terrassa i fins i tot un menú de perfums a 15.000 euros la nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA