Societat

Societat

Anar a plaça ben d'hora, ben d'hora

L'avinguda de la Catedral s'omple amb paradistes i productors en el Mercat de Mercats

El tema de la cita és el producte de proximitat: posar en valor la producció i l'elaboració de matèria primera de la terra

Es calcula que per la fira de Mercat de Mercats passen unes 200.000 persones

“Sortiu ben d'hora! Us lleveu a les 7 del matí, us renteu la cara i cap al mercat. A les 8 del matí, allí. A partir de les 12, al mercat no passa res!” Aquesta és la recomanació del xef Ever Cubilla, dels restaurant Bobo Pulpín. La seva tapa, pop agredolç, és una de les tretze delícies que es poden menjar en la setena edició de Mercat de Mercats, a l'avinguda de la Catedral. Tots mirant cap al cel, però l'amenaça de pluja no va desanimar els visitants, ni divendres, ni dissabte. A veure què passa avui. En aquesta fira, a diferència del que recomana Ever Cubilla per omplir el cistell a plaça, les menges bones no s'acaben a les 12 del migdia. Tenen temps encara avui, des de les 11 del matí fins a les 9 del vespre.

Els programes de la cita no ho expliciten, però hi ha un fil argumental: el producte de proximitat. Es pot comprar producte fresc, es pot fer un mos entre les parades de productes elaborats i menjar, per exemple, una paperina de fuet o unes croquetes acabades de fer, sobre la marxa, tot caminant. I es pot comprar un tiquet –hi ha diverses modalitats– i fer un àpat de tapes: ceviche de xili groc, suquet de patata en got, api-rave a la carbonara amb bolets, arròs cremós de calamarsons, foie gras i parmesà, entrepà de calamars Els Madriles, vieira saltejada amb mongeta de Santa Pau... El que s'anomenen tapes de mercat. Per catorze euros, quatre tapes i beguda. I també es poden adquirir tiquets que inclouen caves, vins i cerveses. L'any passat, es van vendre 90.000 tiquets. No se sap tot el que es va arribar a vendre entre les parades. Es calcula que per la fira de mercats passen unes 200.000 persones, sobretot dissabte i diumenge –us hi esperen a l'hora del vermut, per dinar, per berenar... Al costat del menjar, que no s'acabarà, hi ha tres espais per a la teoria, les conferències. Un punt és a peu dret i hi ha dues aules amb un total de tres-centes cadires.

Hi ha 36 parades de deu mercats: la Boqueria, l'Estrella, Felip II, Galvany, Sant Gervasi, Lesseps, la Llibertat, la Mercè, el Ninot i Santa Caterina. I hi ha qui hi està implicat des de la primera edició, com ara els de Vidal Pons. Divendres al migdia, estaven enllestint la parada. Bombons de nou de macadàmia, de torró de Xixona, de fruita de la passió... “Estem aquí des de les primeres edicions, quan Mercat de Mercats era molt més petit. No hem fallat mai.” Són dels qui fan el negoci amb la venda directa. D'altres esperen que aquesta trobada els donarà a conèixer a més públic.

Jordi Torrades, gerent de l'Institut Municipal de Mercats, explica per què l'interès està posat en la proximitat: “Tot i que no estigui escrit enlloc del programa, l'eix és el producte de la terra, de casa. Oferim producte fresc, productors i gastronomia. Posem en valor el producte que fem.” I mirant el creixement de la fira, si es compara amb els seus inicis, diu: “Amb el temps, hem anat aprenent, optimitzant.” En la línia de l'optimització es podria destacar que un cop s'acabi Mercat de Mercats, els productes frescos es lliuraran a entitats del tercer sector del Raval.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona