Societat

Gairebé la meitat de les catalanes estan en risc de pobresa

Un estudi de Comissions Obreres adverteix que les dades oficials emmascaren la feminització de la pobresa

Una conclusió demolidora: un 49,75 de les dones catalanes, si atenem la seva renda, estan en situació de pobresa, segons un estudi fet públic avui per Comissions Obreres. el percentatge en els homes “decau” fins al 25,7%.

L'estudi es va encarregar el 2014 a l'associació Institut per a l'Estudi i la Transformació de la Vida Quotidiana (IQ) amb l'objectiu de donar visibilitat al “patiment” i a les desigualtats que des del sindicat percebien en l'entorn laboral i social. Aquestes dades, però, no estan reflectides en les xifres oficials que, segons el sindicat, emmascaren la realitat.

Per fer el càlcul del llindar de la pobresa, l'estudi “Feminització de la pobresa” ha tingut en compte les rendes individuals, sota el supòsit d'autonomia, en lloc del càlcul per llar que fan les estadístiques oficials, les quals parteixen del supòsit que els diners es reparteixen d'igual forma entre tots els membres de la família.

Aquest llindar s'obté calculant cada any la mitjana de rendes de la població i suposant que les persones que ingressen menys del 60% de la mitjana estan en situació de risc de pobresa. Si les rendes baixen de forma generalitzada, com ha passat des de l'inici de la crisi, el llindar també cau i exclou persones sense que aquestes hagin vist un decreixement en els seus ingressos ni que hagi augmentat el cost de la vida.

Dones joves

Contràriament al discurs oficial a Catalunya, segons Comissions, que diu que estem sortint de la crisi, el sindicat assegura que la pobresa creix entre la gent jove i especialment entre les dones, seguides dels menors i de les dones de més de 65 anys.

La parcialitat derivada de la reforma laboral i els retalls en serveis socials han empobrit persones que tenen contracte parcials i temporals, així com aquelles que tenen al seu càrrec persones malaltes. En concret, el 21,6% de les dones tenen treballs a temps parcial, per un 7% d'homes. El percentatge augmenta fins al 49% i el 19% respectivament entre la població de rendes baixes.

Segons una enquesta citada durant la presentació de l'estudi, les dones dediquen actualment quatre hores diàries a tenir cura de persones i de la llar, mentre que els homes només en dediquen dues. El sindicat s'ha queixat que aquestes dades no es reflexen en l'Enquesta de Condicions de Vida de l'Institut Nacional d'estadística.

Revocar la reforma laboral

El sindicat demana que es revoqui la reforma laboral, així com els retalls en l'estat del Benestar i aposten per la renda garantida de ciutadania com a eina per evitar la feminització de la pobresa, molt present també en el cobrament de les pensions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva