Societat

Barcelona torna a reclamar el tancament del CIE

La presidenta del Parlament participa en la protesta de les entitats contra el centre d'estrangers, i el consistori exigeix que el tanquin

Els interns, d'Algèria i arribats en pasteres, acaben la vaga de fam

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va participar ahir al vespre en la concentració davant del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la zona franca de Barcelona per exigir el seu tancament al govern espanyol, així com per donar suport als interns, d'Algèria i arribat en pastera a l'Estat espanyol, que es van declarar en vaga de fam abans-d'ahir per exigir el seu alliberament, acció que van acabar al migdia.

El rebuig social i polític català del CIE és compartit. Precisament, el tinent d'alcalde de Ciutadania, Jaume Asens, va informar ahir que l'Ajuntament de Barcelona tornarà a ordenar el tancament del CIE de la zona franca els pròxims dies, amb un termini de, com a mínim, 20 dies “perquè generi el mínim tràfec possible”.

El tinent d'alcalde va aclarir que la primera ordre de cessament de l'activitat del CIE que va donar l'Ajuntament, i que els responsables del centre –el Ministeri de l'Interior, amb la gestió de la policia espanyola– no han obeït ni hi han presentat recurs, “ja és ferma” i que l'Ajuntament només espera un informe dels Bombers per dictar una ordre de tancament pels problemes de seguretat que comporta la falta de llicència municipal per a l'activitat que du a terme.

Si com va passar amb la primera ordre de cessament, els responsables del CIE desobeeixen i no cessen l'activitat ni demanen la suspensió cautelar del tancament, l'Ajuntament recorrerà a la justícia perquè sigui un jutge el que suspengui l'ordre o els obligui a desallotjar l'edifici. La primera vegada, una jutgessa del jutjat contenciós no va donar la raó al consistori, perquè considerava que el CIE no requeria aquesta llicència municipal.

El tinent d'alcalde va donar suport explícit a les persones en vaga de fam, i va assegurar que es posaven a disposició de la delegació del govern centres sanitaris municipals per si calia atendre'ls.

Els 37 interns del CIE de Barcelona que des de diumenge estaven en vaga de fam van deposar la seva actitud i la van donar per acabada ahir al migdia, segons van informar a Efe fonts policials. Inicialment eren 70 homes. Després d'una negociació amb el director del centre, ahir els homes –tancats perquè no tenen documentació– ja van anar a dinar i van tornar a les seves habitacions, ja que no s'havien mogut del pati.

La decisió dels interns va agafar per sorpresa els representants de les plataformes socials que els donen suport. L'advocat Andrés García Berrio, portaveu de la plataforma Tanquem els CIE, es va reunir ahir al matí amb el director del centre i amb quatre interns, un dels quals mantenia la vaga de fam que ahir van iniciar 68 dels 164 estrangers sense papers, que acull ara el recinte. A la sortida, García Berrio va afirmar que “els interns no entenen per què se'ls priva de llibertat després de jugar-se la vida per arribar a Espanya”.

Els interns, que fa entre 12, 15 i 25 dies que són al CIE de la Zona Franca, van entrar a l'Estat espanyol a bord de pasteres, en tres grups diferents, a través de la costa llevantina i de Palma, sosté la plataforma. Els interns en vaga de fam també van rebre al matí des de l'altre costat de la tanca el suport de vuit diputats de JxSí, CSQP, En Comú Podem i la CUP, que van demanar que els rebés el director del centre. No van poder-hi accedir i un policia, a instàncies del director, va dir-los que demanessin informació a través de la delegació del govern.

LA FRASE

No entenen per què se'ls priva de llibertat després de jugar-se la vida per arribar a Espanya
Andrés García Berrio
advocat de Tanquem el CIE

LA XIFRA

37
homes
algerians es van mantenir en vaga de fam fins ahir al migdia al CIE de Barcelona. Diumenge eren uns setanta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Cultivar cafè sota roures i alzines a Sant Vicenç de Torelló

Sant Vicenç de Torelló
INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

CRÒNICA

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA