Societat

trànsit

seguretat

Un gironí crea un casc de moto que avisa en cas d'accident

El dispositiu, batejat com Helpmet, envia informació de la víctima i la localització als serveis d'urgències

El gironí Dani Páez, que dirigeix el laboratori d'invents Aquí Houston, ha creat un casc de moto intel·ligent que avisa els serveis d'urgències en cas d'accident. El dispositiu, que s'ha presentat en el marc del Congrés Mundial de Solucions de la Internet de les Coses, que es va tancar ahir a Barcelona, s'ha batejat amb el nom de Helpmet, unió de les paraules angleses help (ajuda) i helmet (casc). El sistema s'activa deu segons després de la caiguda del motorista i envia la localització de l'accident i informació sobre la víctima (edat, grup sanguini, al·lèrgies, telèfons de familiars...). A més, el casc intel·ligent també alerta els altres usuaris de la carretera (sobretot si és de nit) mitjançant un so d'alarma i una filera de leds que pampalluguegen tan bon punt té lloc la caiguda.

Helpmet és un dispositiu que s'adapta a qualsevol mena de casc. Disposa d'una bateria que es recarrega a través d'uns microventiladors, per on passa l'aire que es genera durant la conducció. L'energia s'envia a un acceleròmetre, que és el que posa el sistema en alerta quan el motorista té un accident i cau a la calçada. A partir d'aquí, Helpmet activa un protocol d'emergència. D'entrada, activa una filera de leds que pampalluguegen i emet sorolls. Això permet alertar la resta d'usuaris de la carretera.

La segona part del dispositiu no s'activa de manera immediata sinó que triga uns deu segons. Això permet que si el motorista és capaç d'aixecar-se, ell mateix pugui apagar el so d'alarma i les llums (a través d'un botó situat a la part posterior del casc intel·ligent). En canvi, si la víctima ha perdut la consciència o les lesions no li permeten moure's de l'asfalt, Helpmet envia la localització de l'accident als serveis d'emergències. El dispositiu, que incorpora una targeta 3G, també dóna informació sobre l'accidentat (que prèviament el motorista haurà introduït mitjançant un formulari en una app).

“Hem detectat un buit important en sistemes de seguretat per als motoristes; per això creiem que Helpmet, en un futur, es pot assimilar a allò que va suposar la implantació dels airbags als vehicles, i que avui són obligatoris”, precisa Dani Páez, impulsor del casc intel·ligent, a través del laboratori d'invents Aquí Houston, que ell mateix dirigeix, i que té seu a Barcelona. Entre els projectes que porten el segell d'aquest laboratori hi ha, per exemple, una bicicleta futurista (finalista en un concurs mundial organitzat a Corea) i un gratacel flotant (una idea que actualment s'exposa al CosmoCaixa).

LA FRASE

Helpmet, en un futur, es pot assimilar a allò que va suposar la implantació dels ‘airbags' als vehicles
Dani Páez
AUTOR DEL CASC HELpMET


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva