Societat

Una refugiada afganesa, més a prop de Blanes

El govern espanyol tramita la sortida de la Lina i els dos fills d'un camp grec

Sequera confia en el retrobament

La voluntària independent de Blanes Iris Sequera veu més a prop la possibilitat d'acollir una refugiada afganesa que va conèixer en un camp grec fa uns mesos. El govern espanyol ha començat a tramitar l'arribada a l'Estat de 21 refugiats en situació de vulnerabilitat, incloent-hi Lina Hussain Zaida, que viatjaria amb els seus dos fills, la Parisa i l'Omran.

Sequera, de 29 anys, és conscient que el retrobament amb la Lina és més a prop, però que tot just el procés acaba de començar. En principi, quan els refugiats –una vuitantena incloent-hi adults i mainada– siguin a l'Estat espanyol, estaran uns sis mesos en un centre d'acollida de Madrid. Els nouvinguts tindran allotjament, assistència sanitària i l'escolarització dels infants. Durant mig any més, les persones traslladades rebran formació i, a partir del dotzè mes, tindran més autonomia.

Stop Mare Mortum

Sequera ha rebut el suport d'un col·lectiu nascut a Blanes al juny, Stop Mare Mortum. La voluntària recorda que el ple de l'Ajuntament ha aprovat més d'una moció de suport als refugiats i confia que el consistori doni un cop de mà en el periple de la Lina i la seva família.

Sequera i la Lina es van conèixer en la primera de les dues visites que va fer la voluntària al camp de d'acollida de Skaramangas, a prop del port d'Atenes. Hi va anar per iniciativa pròpia, i s'hi va estar de l'1 al 22 de maig; posteriorment, hi va tornar del 2 al 12 de juny.

La Lina, de 23 anys, va ser obligada a casar-se quan en tenia 14, i els seus fills són fruit de la violació del marit, de 50. Com a conseqüència de l'experiència, la Lina té una gran depressió i més d'un cop ha intentat suïcidar-se.

L'Iris i la Lina han mantingut un contacte permanent des que es van conèixer. La voluntària explica que està emocionada des que va saber que el govern espanyol, a través de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, va acceptar la petició de l'Ajuntament de Madrid. El dilluns 24 d'octubre, Sáez de Santamaría es va reunir amb l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena.

La Lina i la resta de refugiats han fet vida els últims mesos als camps grecs, però provenen de Síria, l'Afganistan i l'Iraq, entre altres països. Són refugiats en situació d'extrema necessitat per qüestions de salut i que requereixen una atenció immediata.

Al juny, el col·lectiu Benvinguts Refugiats Espanya (BRE) va incloure la Lina en el col·lectiu de refugiats més necessitats. A la petició de BRE, hi donen suport un centenar d'entitats i formacions polítiques, incloent-hi SOS Racisme i Metges del Món, entre d'altres.

LA FRASE

No sé quan podran venir a Blanes, però aquí [a l'Estat] estaran molt millor que a Skaramangas
Iris Sequera
VOLUNTÀRIA INDEPENDENT

LA DATA

24.10.16
L'Ajuntament de Madrid
va demanar al govern espanyol que tramiti l'arribada de refugiats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia