Societat

Sant Quintí recrea diumenge el Mata-degolla

La localitat de l'Alt Penedès ret homenatge als veïns que van perdre la vida al 1714 per haver-se oposat a Felip V, amb una fira de recreació històrica

Sant Quintí de Mediona va ser arrasat i incendiat el 10 de gener de 1714 per soldats de Felip V. I per novè any la Guerra de Successió torna al municipi amb la recreació històrica del Mata-degolla. Ho fa sense sang i homenatjant els veïns que van perdre la vida per haver-se oposat a Felip V. El dia de fira és diumenge, però abans s'obrirà l'exposició Barcelona 1714, Jacques Rigaud. Crònica de tinta i pólvora, divendres al Casal de la Gent Gran, i Ramon Marrugat pronunciarà la conferència Sant Quintí i el parlar del Penedès, dissabte a l'ajuntament.

Durant tot el matí de diumenge, canons, trabucs i tambors ompliran els antics carrers de la vila, un espai on els visitants també podran gaudir d'un esmorzar popular i altres propostes gastronòmiques, com ara degustacions d'embotits i carquinyolis típics de Sant Quintí. Alhora, cistellers, fusters, ferrers i d'altres artesans mostraran els seus oficis.

Hi haurà un campament militar borbònic i un altre dels defensors catalans, amb els miquelets. No hi faltaran tendes de campanya, uniformes i armes del segle XVIII, focs a terra i el visitant podrà veure com era la vida quotidiana l'any 1714, com es preparaven la munició, com vestien els soldats, quin era l'armament de les unitats...

També hi haurà la dinovena trobada de puntaires, la d'intercanvi de plaques de cava i diverses representacions teatrals, com ara l'entrada dels exèrcits borbònics a la vila i la defensa de la població –amb el ball d'en Serrallonga– o la recreació de l'afusellament de veïns que va tenir lloc el 1714, a la plaça de la Pallissa Roja.

La fira

11, 12 i 13 de novembre

La història dels rebels del Penedès

A principis de gener de 1714, amb la ciutat de Barcelona ja sota setge, les tropes borbòniques van exigir un nou impost a la vegueria de Vilafranca per a la manutenció de les tropes castellanes. Aquest impost no el va pagar cap municipi del Penedès. El dia 4 de gener el bàndol borbònic va enviar un contingent de soldats al Penedès per cobrar aquest impost, però a Sant Martí Sarroca un grup de pagesos de la zona els va emboscar i els va matar. Com a represàlia, el duc de Pòpuli, el general de les tropes ocupants, va enviar 2.500 soldats a Sant Quintí de Mediona, on s'havien fet forts els rebels del Penedès. Aquest exèrcit va entrar a mata-degolla, és a dir, que va matar a tothom qui es va trobar al davant i va cremar gairebé totes les 140 cases que tenia llavors la vila. La Fira de Sant Quintí és de les més antigues de Catalunya; la trobem documentada ja a l'edat medieval i era de les més importants de la zona per la importància de la vila, que va ser la segona població de l'Alt Penedès durant molts segles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

Portu regala la Champions al Girona

Girona