Societat

Municipal

Arenys reclama justícia per al masover del convent de clarisses

La Generalitat reconeix el “deute moral” per l'incompliment de traslladar-li la casa on vivia i que va resultar afectada per l'ampliació dels jutjats, el 2001

L'afectat se sent “estafat” i reclama 60.000 euros per danys morals

L'ampliació dels jutjats d'Arenys de Mar va tenir lloc el 2001 en els terrenys que l'Ajuntament havia comprat a les clarisses per, després, cedir-los a la Generalitat, per tal de fer-hi la seu judicial nova. El projecte afectava greument les vistes i la llum de la casa del masover del convent i, per això, el 1999 el secretari general de Justícia es va comprometre a traslladar la caseta del masover amb una despesa que no superior a 72.000 euros.

Les obres del jutjat es van executar i van acabar, però no les del masover, que encara conserva els plànols del que havia de ser casa seva. “Ara veig que van negociar molt bé on calia ampliar els jutjats i ens van enredar a tots sabent que no complirien les promeses”, diu resignat José Luna. Fa cinc anys, es va veure obligat a abandonar la casa plena d'humitats i sense condicions d'habitabilitat, fruit dels anys d'espera. Els grups municipals van acordar facilitar, a través de serveis socials, l'ajut econòmic per pagar-li un pis de lloguer, per ell i per a la seva dona. “Allà hi vivíem com els àngels, amb el jardinet i una petita piscina, i de cop et trobes que et roben els teus drets i la qualitat de vida”, lamenta Luna, que pateix més pel desconsol de la seva dona, que es troba delicada de salut.

A través del defensor del ciutadà arenyenc, Manel Pou, ha portat el cas al Síndic de Greuges, després que l'any passat va reclamar, sense èxit, una indemnització de 60.000 euros per danys morals al Departament de Justícia.

En una visita recent als jutjats d'Arenys de Mar, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va reconèixer el “deute moral” de la Generalitat. En la conselleria reconeixen que el compromís no era realitzable, perquè no s'ajusta a la llei. Les mateixes fonts asseguren que s'ha obert un expedient per mirar de compensar econòmicament les expectatives que no es van acabar complint.

LA XIFRA

72.000
és el límit d'euros que el Departament de Justícia s'havia compromès a pagar per traslladar la casa del masover.

LA FRASE

Van negociar molt bé on calia ampliar els jutjats i ens van enredar a tots sabent que no ho complirien
José Luna
masover del convent de les clarisses

Mitja vida amb les monges

José Luna coneix tots els racons del convent de clausura de les monges clarisses. En té la clau per accedir-hi i encara manté el contacte amb les religioses que en van marxar, fa més de deu anys. Tal com explica, la relació ve de lluny, ja que es passava molts caps de setmana fent-hi feines de jardineria i manteniment. “Quan sortia de la fàbrica o els caps de setmana, hi anava a treure el cap.” Van ser les religioses que li van proposar a ell i la seva dona que es traslladessin a la caseta, que van adequar, amb els anys, i es van convertir en els masovers. “Saben el que estem patint i elles també van reclamar a l'administració perquè complís el conveni, però no els van fer cas”, lamenta.

La congregació intenta des de fa temps vendre's el patrimoni que té a Arenys de Mar. Tot i la voluntat inicial per cedir l'edifici a l'Ajuntament perquè es convertís en un equipament públic, no es va tancar l'acord i es va intentar vendre, sense èxit, a un operador comercial. En el govern municipal mantenen l'interès perquè al convent hi pugui haver la biblioteca i equipaments culturals, fet que obligaria a comprar-lo. L'alcaldessa, Annabel Moreno, ja ha tingut converses amb el Bisbat de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena