Societat

opinió

Cal garantir els drets dels infants

Aquesta setmana s'ha fet públic que, segons dades del 2015 publicades per l'Eurostat, el 34,4% dels menors d'edat a Espanya estan en risc de pobresa. A Catalunya, l'INE-Idescat situa aquest índex en el 31,7%. Això vol dir que un de cada tres infants viuen en risc de pobresa.

A Fundesplai som testimonis d'aquesta realitat. A través del nostre treball diari en escoles i esplais, amb milers d'infants i joves, i pares i mares, podem fer un retrat fidedigne del rostre de la manca d'igualtat d'oportunitats en la infància.

La trobem en famílies tan desestructurades i aïllades que fins i tot tenen dificultats per fer front a la complexitat de tramitar un ajut per als fills; en els infants amb necessitats educatives especials que durant les hores lectives estan acompanyats per un vetllador però que en l'espai del migdia i del menjador escolar no disposen del suport necessari. La desigualtat apareix sobtada en aquells pares i mares que a mig curs es queden a l'atur i que han de treure l'infant del menjador escolar perquè, fora de termini, no poden demanar beca. I, de manera silenciosa, en les famílies de classe mitjana afectades per la crisi, que no es veuen a si mateixes com a destinatàries dels serveis socials i no demanen ajut perquè el seu fill o filla pugui anar de colònies o participar en activitats de lleure o reforç escolar.

Només hem citat quatre situacions. Però n'hi ha moltes més. I totes acaben de la mateixa manera: amb un nen o una nena que veu vulnerats els seus drets. Amb un infant que veu compromesa la seva capacitat de participar en activitats d'educació, alimentació, atenció i lleure, que són molt importants per a la seva salut, creixement i felicitat.

A Fundesplai ens preocupa molt la manca d'equitat en la infància. I ens esforcem per reduir-la. Ho fem dia a dia, detectant a través del treball socioeducatiu en esplais i escoles aquelles situacions que requereixen un acompanyament; teixint complicitats i treballant en xarxa amb els equips docents, amb entitats, administracions, empreses i famílies; formant els nostres monitors i fomentant el voluntariat. I, en els casos que ho requereixen, donant ajuts i beques. L'any passat en vam atorgar més de 16.000 perquè infants en situació vulnerable poguessin anar de colònies i assistir a casals d'estiu, al menjador escolar o a activitats de lleure i reforç escolar. Però encara queda molt camí per garantir els drets de tots els infants.

Avui, dia 20 de novembre, Dia Internacional dels Drets dels Infants, volem mobilitzar la societat. Ho estem fent aquest cap de setmana tallant carrers en moltes poblacions i organitzant actes lúdics en què més de 10.500 infants i joves esdevindran els veritables protagonistes reivindicant el seu dret al lleure, a la participació i a la igualtat d'oportunitats.

I ho seguim fent tot l'any convidant tothom a prendre partit per la infància, denunciant les vulneracions de drets, i amb petits gestos quotidians com ara escoltar els infants; informar-se de la situació dels nens; conèixer i difondre la Declaració dels Drets dels Infants o involucrar-se en l'AMPA. I també donant suport a les entitats que treballem a favor de la infància. Però cal prendre partit ara, perquè els infants no poden esperar. Sempre es diu que “els nens i les nens són el futur”, però, sobretot, són ciutadans del present amb drets que cal garantir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA