Societat

Consum farà una campanya d'inspeccions a les elèctriques

Les entitats contra la pobresa energètica aconsegueixen que el govern es comprometi a revisar d'ofici els talls de subministrament

Un grup de treball elaborarà una proposta per refer el bo social

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, es va comprometre ahir amb l'Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) i la Taula del Tercer Sector Social a fer inspeccions d'ofici a les companyies de llum i de gas per evitar que es torni a repetir un tall de subministrament com el de Reus, que va acabar amb una dona de 81 anys morta en un incendi, segons tots els indicis provocat per una espelma. Tot i que Baiget no va concretar terminis –“de seguida que sigui possible”, va dir– la portaveu de l'Aliança, Maria Campuzano, va explicar que, per qüestions d'organització, el conseller els va demanar quinze dies. Aquesta és una de les concrecions de les reunions que ahir a la tarda van tenir els activistes contra la pobresa energètica, primer, i després la Taula d'Entitats amb el titular d'Empresa i Coneixement.

Fins ara l'Agència Catalana de Consum (ACA) ha actuat a partir de denúncies per suposats talls indeguts: des de l'entrada en vigor de la llei 24/2015 se n'han rebut 195, de les quals 115 van generar expedients i, de moment, divuit han acabat en sanció ja notificada a les subministradores . Els inspectors actuaran ara d'ofici i demanaran a les companyies informació sobre els talls de subministrament que s'hagin fet per comprovar si s'adeqüen a la norma, que indica que cal consultar els serveis socials municipals abans de tallar per comprovar que aquella família no està en situació de vulnerabilitat.

Aquesta seria una de les claus del cas de Reus, perquè la víctima mortal era atesa pels serveis socials des de l'any 2013 i rebia ajuda per pagar l'aigua. L'Ajuntament del municipi ha denunciat que Gas Natural no els va avisar del tall d'electricitat i, de fet, la mateixa companyia reconeix que no ho va fer perquè considera que la llei 24/2015 no els obliga a res, perquè el reglament no està desenvolupat. Pel que fa al protocol d'actuació per aplicar la llei, que sí que està desenvolupat, Gas Natural tampoc entén que sigui d'obligat compliment.

Esperant la informació

Pel que fa a la mort de Reus, Baiget només va dir que estan en espera de la informació requerida a Gas Natural –que ha d'entregar com a molt tard dimarts– per analitzar-la i veure si l'actuació va ser incorrecta i obrir l'expedient sancionador. El conseller d'Empresa i Coneixement també va explicar que ha parlat per telèfon amb el conseller delegat de la companyia, Rafael Villaseca, i van acordar fer una trobada quan torni del viatge amb empresaris a Panamà.

“Aquesta reunió arriba tard. Hem hagut d'esperar la mort de la Rosa perquè el govern planti cara d'una vegada a les companyies”, va lamentar Campuzano. L'APE va reclamar “una sanció exemplar d'un milió d'euros a Gas Natural”, i obligar les companyies a firmar convenis per condonar el deute de llars vulnerables i fer descomptes.

El president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Oriol Illa, va insistir a denunciar “la negligència de Gas Natural” per una tragèdia per a la qual, va dir, “no hi ha excuses legals ni econòmiques”. A més de demanar també inspeccions d'ofici a les companyies, va proposar al conseller que s'aprofiti l'experiència d'entitats que acompanyen persones vulnerables per “prevenir i evitar més víctimes”.

En paral·lel a les inspeccions, es farà una campanya informativa, també a proposta de l'APE, perquè la ciutadania conegui la llei contra la pobresa energètica i es crearà un grup de treball amb les entitats catalanes per elaborar una proposta de modificació del bo social i plantejar-la al govern espanyol. “És el moment de proposar un bo social de veritat perquè les famílies accedeixin a un preu dels subministraments bàsics diferent, en funció de la renda i de la situació de vulnerabilitat”, va indicar Baget. El cost del bo, va dir, l'haurien d'assumir les elèctriques.

LES FRASES

Farem una campanya per comprovar si les subministradores compleixen allò que estipula la llei
És el moment de proposar un veritable bo social per a les famílies vulnerables
Jordi Baiget
Conseller d'empresa i ocupació
Per a la negligència de Gas Natural no hi ha excuses legals ni econòmiques
Oriol Illa
president de la taula d'entitats del tercer sector social
No pot ser que el dèbil hagi de complir la llei i l'oligopoli elèctric no
Maria Campuzano
portaveu de l'aliança contra la pobresa energètica

La família insta el consistori a respectar la privacitat

La família de la dona de 81 anys en situació de pobresa energètica que va morir dilluns en l'incendi a Reus va enviar ahir una instància a l'Ajuntament per demanar que el consistori deixi de donar informació privada de la víctima, segons l'agència ACN. En nom d'una besnéta de la víctima, l'advocada Àngels Alegre va explicar que a la instància s'insta el consistori a “callar” perquè consideren que “ja s'ha vulnerat amb escreix el dret a la intimitat”. “Quan hi ha una tragèdia, fixem-nos en els fets, no en la vida de la víctima”, va sol·licitar Alegre, que va lamentar que ja havien fet la demanda per via telefònica sense resposta efectiva. Segons Alegre, el consistori ha donat informació “concreta i esbiaixada” de la víctima.

D'altra banda, dos joves d'entre 25 i 30 anys amb una acreditació falsificada de la Creu Roja i fulls de l'entitat van visitar diversos habitatges del barri dels Poetes de la ciutat de Reus amb l'excusa de recaptar fons per combatre la pobresa energètica. Per la seva banda, fonts de la Creu Roja van desmentir ser responsables d'aquesta iniciativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia