Societat

DOLORS BASSA

Els infants: present i futur del nostre país

Tota la inversió feta en infància i adolescència té una importància estratègica per al desenvolupament del país

El 20 de novembre passat vam commemorar el Dia Universal dels Drets dels Infants  i demà  el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies celebrem el tercer aniversari del Pacte per a la Infància a Catalunya.

El Pacte per a la Infància a Catalunya, de 2013, promogut pel govern de la Generalitat de Catalunya, va respondre a una demanda de la societat civil per donar visibilitat i benestar als infants i per situar la infància en el lloc que li correspon. A Catalunya hi viuen 1,5 milions d'infants i adolescents. El pacte ha estat l'expressió del compromís i acció envers la infància a Catalunya. Tres anys després d'aquesta signatura i consens entre administracions, agents econòmics i socials, els grups parlamentaris i la societat civil anem fent passos endavant. A través de la feina feta pels grups de treball del pacte, s'està desenvolupant el pla d'atenció integral a la infància i adolescència d'acord amb el que estableix l'article 21 de la Llei 14/2010, dels drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència.

La participació social de la infància, la inclusió social a la qualitat de vida i la igualtat d'oportunitats, l'atenció a la infància pel que fa a la salut, educació i valors i família i les polítiques transversals en infància i adolescència són els eixos d'aquest pla integral 2015-2018.

 Precisament, per fomentar la participació dels infants i joves, hem renovat el Consell Nacional d'Infants i Adolescents, per potenciar les seves opinions i perquè puguin decidir com ha de ser la realitat del nostre país.

Des del departament que encapçalo tenim clar que les polítiques d'infància són prioritàries perquè ens converteixen en un país més just, socialment cohesionat i compromès amb la igualtat d'oportunitats. En el nostre dia a dia, hi posem èmfasi, de manera transversal i interdepartamental: des de l'àmbit de les famílies, de les polítiques de joventut, d'ensenyament, salut... La situació de cada infant és diferent, i també ho ha de ser l'atenció i l'acompanyament que rep.

Els infants en una situació de vulnerabilitat mereixen una menció i dedicació a part.  La pobresa segueix tenint moltes vegades rostre d'infant. A Catalunya hi ha 350.000 infants (27,9%) sota el llindar de pobresa. És inacceptable que les taxes de pobresa infantil siguin deu punts superiors a les del conjunt de la societat. La prevenció en aquestes situacions amb l'impuls d'accions específiques és l'única garantia de la cobertura de les necessitats bàsiques dels infants. Les polítiques públiques d'infància són el paradigma per combatre les desigualtats d'origen i garantir la igualtat d'oportunitats. No podem basar-nos en polítiques de curt termini.

Tota la inversió feta en infància i adolescència té una importància estratègica per al desenvolupament del país. Per aquest motiu, estem treballant en un model basat en la prevenció i per això hem impulsat mesures com l'increment de ràtio de professionals d'equips d'atenció a la infància i adolescència, la implantació dels serveis d'integració familiar en família extensa o la creació d'un nou model dels serveis d'intervenció socioeducativa no residencial; la publicació d'una eina de cribratge per identificar i distingir casos d'infants en situació de risc o desemparament, així com la introducció de la figura del delegat de protecció contra la victimització a infants i adolescents en els centres de protecció.

La infància forma part de l'actiu d'un país, que n'és el present i que també en serà el futur.  Perquè volem una Catalunya on els infants puguin reeixir a la vida i sabem que per fer-ho possible cal que tinguin el suport, l'acompanyament i la implicació de tothom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona