Societat

Primera gramàtica post-Fabra

L'IEC presenta una norma que renova la de fa un segle i que reforça la unitat i la diversitat de la llengua

El llibre ja és a la venda des d'ahir i es volen consolidar els canvis en els pròxims quatre anys

La llengua catalana ja té nova gramàtica, la primera gairebé un segle després de la Gramàtica catalana de Pompeu Fabra, del 1918, actualitzada i ampliada, i amb un objectiu doble: reforçar la unitat de la llengua i arribar a tots els parlants.

Així ho van manifestar ahir els representants de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) durant la presentació de la Gramàtica de la llengua catalana a la seu de la institució. El president de l'IEC, Joandomènec Ros, va destacar que la gramàtica, que des d'ahir és a les llibreries a un preu de 74 euros, dóna continuïtat a l'obra de Fabra de fa un segle. A diferència d'aquella, però, l'actual és una obra col·lectiva que incorpora el punt de vista d'un gran nombre d'experts d'arreu del domini lingüístic.

“És una gramàtica nacional amb els ulls posats en el conjunt del territori”, va explicar la presidenta de la Secció Filològica de l'IEC, M. Teresa Cabré. “No s'ha prioritzat un dialecte per sobre d'un altre, tots els parlants s'identificaran” amb el nou volum, va remarcar Cabré. La gramàtica presenta els fets generals vàlids en tots els territoris del domini lingüístic català i concreta en quins parlars i registres són vàlids els restants.

L'obra és volgudament “flexible”, va assegurar el codirector de l'obra Manuel Pérez Saldanya. Així, més que dir si una forma és correcta o incorrecta –va explicar Pérez–, el llibre indica què és adequat i què no en cada registre i context. Per exemple, així com al Principat de Catalunya les fraccions horàries s'expressen amb l'anomenat sistema de campanar (un quart, dos quarts, tres quarts), a les Illes Balears i al País Valencià es fa servir el sistema de rellotge (i quart, i mitja, menys quart). Totes dues formes, juntament amb la internacional (i quinze i quaranta) són correctes en el seu context.

L'empremta de Solà

Per arribar fins al dia d'ahir, històric en la vida de la llengua, la nova gramàtica ha hagut de passar molts filtres al llarg de molts anys. Els primers treballs van començar l'any 1996, després de la publicació del Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) l'any 1995, i recull, a banda de la norma de Fabra, aportacions d'estudiosos de la gramàtica com ara Francesc de B. Moll, Manuel Sanchis Guarner, Antoni M. Badia i Margarit, Albert Jané, Josep Ruaix i Joan Solà, que en va ser codirector i va morir abans que s'acabés el projecte.

“La gramàtica és una obra col·lectiva i consensuada”, va remarcar Gemma Rigau, codirectora de l'obra, i, per tant, “lenta”. Rigau va tenir un record per Solà, de qui va citar unes paraules sobre la nova gramàtica: “Volem que sigui una gramàtica per a les generacions que pugen. Ells són el futur de la llengua.”

L'obra té una extensió de 1.480 pàgines i s'estructura d'acord amb les parts en què tradicionalment se sol dividir la gramàtica: fonètica i fonologia, morfologia i sintaxi, que ocupa un 66% del llibre, segons va revelar Rigau. També hi són presents la fonètica, que amb Fabra quedava supeditada a l'ortografia, i la morfologia, que no incloïa donar compte de la formació de paraules. L'ortografia, en canvi, quedarà recollida en un altre volum que apareixerà l'any vinent.

Precisament, la nova ortografia va ser objecte de polèmica fa gairebé dos mesos, degut a (la nova gramàtica accepta les construccions causals amb degut i donat) la supressió de la immensa majoria dels accents diacrítics. La presidenta de la Secció Filològica no creu, però, que amb la nova gramàtica hi hagi el mateix rebombori que hi ha hagut amb l'ortografia, bàsicament perquè “pràcticament no hi ha res [al nou llibre] que s'allunyi de la normativa vigent”.

A banda de la Gramàtica de la llengua catalana, d'un gruix considerable, l'IEC està preparant la Gramàtica essencial de la llengua catalana, una versió simplificada de l'obra, que es preveu que estigui enllestida a finals de l'any que ve i que es publiqui en versió digital. Aquesta versió, juntament amb les actualitzacions dels llibres de text, ha de servir per traslladar l'actualització de la gramàtica tant al públic general com als estudiants. L'Institut d'Estudis Catalans s'ha posat un termini de quatre anys per fer-ho.

LES XIFRES

98
anys
han passat des que Pompeu Fabra va publicar la ‘Gramàtica catalana', en vigor fins ara.
1.480
pàgines
té la ‘Gramàtica de la llengua catalana', que és a la venda a les llibreries a un preu de 74 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’OCDE ajorna la publicació dels resultats de lectura d’Espanya de l’informe PISA després de detectar “anomalies”

barcelona

Els presos transsexuals catalans ja poden escollir presó segons el sexe sentit malgrat el que digui el DNI

barcelona

Una entitat denuncia una enquesta feta a alumnes d’ESO catalans on es preguntava si són independentistes

barcelona

El vídeo viral del Ton, fart que la policia l’identifiqui pel color de la seva pell

barcelona

Barcelona alerta d’una major presència de joves migrats majors d’edat en situació de sensellarisme

barcelona

Calen 9.000 voluntaris més per cobrir el Gran Recapte

barcelona

Noa, Alan Parsons i Víctor Manuel, al disc de La Marató

Barcelona
societat

Activitats en benefici dels afectats per la riuada a l’Espluga

El 37% dels habitatges d’ús turístic de la ciutat de Girona estan inactius

lloret de mar / Girona